Zac & Mia

Zac och Mia befinner sig på olika sidor av samma sjukhusvägg och kommunicerar med varandra genom knackningar och lappar. I världen utanför sjukhuset hade de knappast blivit vänner men nu visar det sig vara livsavgörande.

Zac är 17 år och ligger på sjukhus i Perth på grund av att han är sjuk i leukemi. Den 5 veckor långa vistelsen och väntan på ny benmärg blir något lättare när det kommer en patient i rummet bredvid.  Den andra patienten är högljudd och spelar Lady Gaga på repeat, vilket får Zac att bli både irriterad och nyfiken på vem som är på andra sidan. Efter många väggknackningar och lappar kommer Zac till slut i kontakt med Mia som visar sig vara jämnårig med honom. Mia har tvingats att amputera ett tumörangripit underben och är väldigt arg över att detta drabbat just henne. Trots att Zac och Mia är väldigt olika varandra växer en stark vänskap långsamt fram, en vänskap som även lyckas leva vidare utanför sjukhusets väggar och där den behövs ännu mer.

Historien berättas kapitelvis av de två ungdomarna, först enbart av Zac men sedan också av Mia. Det är kanske lätt att börja tänka på John Greens succébok Förr eller senare exploderar jag som handlar om två cancersjuka tonåringar men den här boken har en egen unik ton trots att handlingen kan verka lik.

Historien leder så småningom ut från sjukhuset till Australiens landsbygd vilket författaren A.J. Betts skildrar väldigt väl och levande. Boken finns i skrivande stund inte översatt till svenska. Engelskan är dock lättflytande och specifika australienska ord och uttryck går att förstå i sammanhanget.

Zac & Mia är fantastisk från första till sista sidan.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Andersson den 13 november 2015