Webbmuseum

Täby bibliotek var en av internetpionjärerna bland folkbiblioteken i landet. Läs en kort historik om utvecklingen från då till nu.

1996-1997

 

I Täby var biblioteken den första kommunala verksamheten som skaffade sig en hemsida. Detta hände sig våren 1996. Adressen var http://hem.passagen.se/tabybib. Det rörde sig om ett hemsnickeri som inte följde någon som helst kommunal grafisk webbprofil, det fanns ingen att följa. Startsidans rubrik "Kommunen" länkade till en sida som lite retsamt upplyste att det inte fanns någon kommunal hemsida. Utöver boktips fanns bara de mest basala uppgifter om biblioteken på hemsidan.

1997-1998

 

År 1997 skapades en ny hemsida. Det var fortsatt pionjärtid och grafiskt sett rena rama vilda västern - startsidans lansförsedda riddare hade mycket litet med Täby att göra. Men hemsidan tog ytterligare ett steg i utvecklingen när den fick en länklista som personal och internetovana biblioteksbesökare använde som språngbräda ut på nätet. Ännu fanns ingen webbkatalog att söka böcker i.

1998-2003

 

År 1998 fick biblioteken sin första egna domän, http://www.bibl.taby.se, och i samband med detta, den 16 december, också en ny, helt omgestaltad hemsida - ett en liten aning mer avancerat hemsnickeri den här gången, med en viking som skulle föreställa Jarla Banke på startsidan. I februari 2000 som först fick Täby bibliotek upp sin katalog på nätet. Den var helt fristående men länkades till bibliotekets hemsida vilket gjorde att den senare började förvandlas från blygsamt skyltfönster till en interaktiv webbsajt med ett flertal olika tjänster. I februari 2002 börjar Täby bibliotek erbjuda e-böcker för nedtankning till pc.

2003-2006

 

 

Den 17 juni 2003 releasas åter en helt ny och ombyggd hemsida. Den var ett för sin tid förhållandevis avancerat hemsnickeri, det sista i raden för Täby biblioteks del. Nu kunde låntagarna via hemsidan även erbjudas access till en rad webbaserade artikeldatabaser.

2006-2011

 

År 2006 integrerades bibliotekens webbsidor i kommunens sprillans nya webbportal - bibliotekens webbadress blev nu http://www.taby.se/bibliotek. I och med detta kunde täbyborna via samma ingång hitta kommunens alla verksamheter. Tanken att samla allt under ett och samma tak var naturligtvis god men publiceringsverktyget var inte alls anpassat efter bibliotekens behov. Webbkatalogen förblev helt fristående.

2011-2016

 

Vintern 2011 fick biblioteken en egen portal med adress https://bibliotek.taby.se. För första gången integrerades nu hemsida och katalog, vilket innebar att man i ett och samma gränssnitt kunde söka, reservera och låna om böcker, samt hitta boktips, kontaktuppgifter osv. Biblioteksportalen hämtade sidhuvud och sidfot från kommunens hemsida och försökte i övrigt att grafiskt och layoutmässigt efterlikna denna så mycket som möjligt.

2016 - 2022

 

Den 7 juni 2016 releasade biblioteken en helt fristående webbportal som med egen layout ändå troget följde kommunens grafiska webbprofil. Den stora nyheten var för övrigt att portalen nu blev plattformsoberoende och kunde användas lika lätt på så väl dator, mobil som surfplatta.

Biblio 2018

 

Den 15 januari 2018 började Täby bibliotek att erbjuda e-böcker via appen Biblio. Tidigare hade man varit tvungen att söka upp e-böckerna i webbkatalogen och strömma dem i webbläsaren, alternativt ladda ned dem till en app - vilken app berodde på vilken plattform man använde. Men nu kunde man i en och samma app låna, ladda ned och läsa (och så småningom också lyssna) till böckerna, på sin smartphone eller surfplatta. 

Viddla 2020

 

Den 22 januari 2020 började Täby bibliotek att erbjuda sina låntagare strömmande film via filmtjänsten Viddla. 

2022 - ?

 

2019 köptes leverantören av bibliotekets webbportal upp av sin värsta konkurent. Strax slutade webbportalen att utvecklas - den hade köpts upp för att läggas ned. Under 2021 blev biblioteket därför tvunget att upphandla en ny webbportal. Vinnande ur budgivningsstriden gick "den värsta konkurenten". Den nya bibliotekswebbportalen releasades den 7 juni 2022.

Språk