Vit krysantemum

Alla krigs förlorare – kvinnorna

Vi är alla vana vid att läsa om andra världskrigets fasor men vi tänker sällan på att det kallas världskrig just för att stora delar av världen faktiskt var inbegripna.

Denna bok skildrar kriget ur ett östasiatiskt perspektiv. Vi får följa de två koreanska systrarna Hana och Emi. Året är 1943 och 16-åriga Hana är nu en del av haenyeokvinnorna. En grupp av starka och självständiga djuphavsdykande kvinnor på ön Chejudo. Korea är ockuperat av Japan och flickorna vet att de måste hålla sig borta från de Japanska soldaterna. Många människor försvinner i deras väg.

En dag när Hana är ute och dyker får hon se att en japansk soldat kommer gående på stranden mot sin lillasyster Emi som än så länge är skymd bakom en klippvägg. Hana simmar för allt hon är värd in mot stranden för att rädda sin syster. Hon vågar inte skrika för att väcka soldatens uppmärksamhet. Systern leker ovetande i sanden och kan när som helst resa sig upp.

För att rädda sin syster så visar sig Hani för soldaten och hon blir tillfångatagen och skickad till Manchuriet som trösterska åt de japanska soldaterna. Emi blir kvar i Korea med skammen att hon låtit sin syster bli tillfångatagen utan att hon ingripit.