Vi kom över havet

Vi kom över havet handlar om de kvinnor som reste som postorderbrudar från Japan till San Francisco i USA under 1920-talet.

I det nya landet väntade deras tilltänkta; de japanska män som redan emigrerat, skapat sig ett nytt liv och var i behov av en hustru. I breven som männen hade skickat till sina blivande fruar hade de utgett sig för att vara bankirer och företagare, när de i själva verket var arbetare och bönder. Kvinnorna som hade gjort den långa resan mellan kontinenterna hade inget annat val än att stanna och göra det bästa av situationen.

”På båten hade vi inte kunnat veta att då vi för första gången fick syn på våra makar skulle vi inte ha en aning om vilka de var. Att skaran av män i stickade mössor och slitna svarta rockar som stod och väntade på oss där nere på kajen inte skulle ha några som helst likheter med de stiliga unga männen på fotografierna. Att fotografierna som skickats till oss var tjugo år gamla. Att breven som hade skrivits till oss hade skrivits av andra personer än våra makar, yrkesmänniskor med vacker handstil som hade till uppgift att berätta lögner och vinna hjärtan. Att när vi första gången hörde våra namn ropas ut över vattnet skulle en av oss hålla för ögonen och vända sig bort – Jag vill åka hem – medan resten av oss skulle lyfta våra huvuden, rätta till fallet på våra kimonor, gå nedför landgången och stiga ut i den ännu varma dagen. Det här är Amerika, skulle vi intala oss. Det finns ingenting att oroa sig för. Och vi skulle ha fel.”

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Filippa Arfwidsson den 6 februari 2015