Valarnas sång

Ella är en riktig valnörd. Hon vet allt om knölvalar, blåvalar, narvalar och kaskeloter. För att slippa tänka på hennes stackars mamma som ligger i koma och den jobbiga styvpappan flyr hon in i valarnas värld. En dag får Ella en idé. Det är valarna som ska få hennes mamma att vakna upp ur koman.

Ella har vuxit upp med sin mamma och pappan stack ifrån dem när Ella var liten. Nu har Ellas mamma träffat killen Jack som Ella inte tycker om. Hon kan inte förstå hur hennes mamma kan se något hos denna tröga, hopplösa snubbe som ständigt stinker öl. Men Ella har inte mycket att säga till om och på kort tid hinner den nya familjekonstellationen flytta till ett hus på andra sidan stan och Ella ska dessutom få ett syskon. Ella är osäker på om det är så kul med ett nytt syskon egentligen. Nu blir det väl bara ytterligare en person förutom Jack som vill ha hennes mammas uppmärksamhet…

Dessvärre går förlossningen inte som planerat. Ella får en fantastiskt liten fin lillebror men hennes mamma hamnar i koma och hela livet vänds upp och ner. Ella orkar knappt gå till skolan och hemma växer berg fram av disk och smutstvätt. Det blir smått kaosartat när dessutom lillebror kommer hem från sjukhuset och varken Jack eller Ella vet särskilt mycket om små bebisar. Förutom lillebror är den enda ljusglimten i Ellas liv att hon i skolan håller på med ett projektarbete om valar. Ella älskar nämligen valar och under arbetets gång får hon även en idé om hur valar kan väcka upp hennes mamma ur koman.

Boken är skriven i typisk Jacqueline Wilson-anda som ofta innebär svåra teman som behandlas på ett lättsamt sätt. För trots att ämnet är allvarligt känns boken ändå inte särskilt tung då Wilson skriver med mycket humor och slagfärdiga kommentarer riktade mot vuxenvärlden. Valarnas sång är mycket läsvärd och man behöver inte alls vara intresserad av valar för att tycka valdigt mycket om boken.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Andersson den 26 oktober 2012