Vad är pengar?

Det är spännande att någon gång läsa en bok i ett ämne där man inte är hemma. Men då krävs det också att boken är skriven på ett någorlunda lättläst och förståeligt sätt. Så är det med "Vad är pengar?" Andreas Cervenka skriver om ekonomi i Svenska Dagbladet och genom att ett antal av hans krönikor har samlats i bokform får fler nu chansen att läsa dem.

Om jag innan jag läste Vad är pengar? möjligen skulle ha sagt att pengar och ekonomi är tråkigt skulle jag nu snarare säga att det är fullständigt förbluffande! På ett övertygande och engagerande sätt berättar författaren om pengarnas historia, bankväsendet, skuldkriser, finansmarknaden, bostadsbubblor och pensionssystemet. Och min världsbild är inte riktigt den samma när jag har kommit till den bakre pärmen.

Här målas ett system upp som vare sig verkar vara särskilt stabilt, rättvist eller ärligt. Är det verkligen sant att bankerna inte har täckning för de pengar de lånar ut, frågar sig den ekonomiska oskulden oroligt. Och kan man verkligen skapa nya pengar när det behövs? Och det här med pensionssystemet …

Cervenka liknar det vid ett jättestort pyramidspel. När folkpensionen infördes  i Sverige 1913 ”förväntades den genomsnittliga mannen ha varit död i tio år innan den första pensionsutbetalningen damp ned i brevlådan”. Idag är medellivslängden över 80 år i många europeiska länder! ”För 20 år sedan tillbringade en invånare i Europa flera gånger längre tid som aretande än som pensionär. Idag är livet som löneslav bara dubbelt så långt som den förväntade tiden som senior”. Lite svårt att få ihop, eller?

Kryddat med ett rappt språk och oväntade liknelser öppnas läsarens ögon för varje kapitel. Nog kan deckare och thrillers vara spännande på sitt sätt, men det här är en rysare i en helt annan kategori. Läs och förvånas!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 8 januari 2014