Vålnader

Skräcknovellen lever och frodas! Här kommer en utmärkt samling kusliga berättelser, ofta med knorr på slutet som sig bör i en novell av klassiskt format, och skrivna med originalitet och berättarglädje.

Joe Hills debut, och vilken debut sedan! Fjorton berättelser som alla rör sig i kuslighetens träskmarker. Novellernas teman och längd är väldigt varierande, men gemensamt för dem alla är den mörka stämningen och inslag av det övernaturliga eller bara oförklarliga.

I Manteln upptäcker huvudpersonen som barn att hans hemgjorda superhjältemantel ger honom vingar. Men när brodern vill prova manteln är olyckan ett faktum, och manteln hamnar i soporna. Tror huvudpersonen. När han sen återfinner sin mantel i vuxen ålder får detta ödesdigra konsekvenser för ex-flickvännen.  Morris papplabyrint är en skrämmande historia om en utvecklingsstörd bror som bygger makabra och fantasifulla skapelser av sammanfogade pappkartonger. I novellen Min faders mask är parallellerna till Alice i Underlandet uppenbara. Joe Hill är modig nog att inte alltid göra sina huvudpersoner sympatiska, och det anser jag vara en av den här samlingens stora behållningar.

På svenska har tidigare romanen  En hjärtformad ask utgivits av samme författare.

/Marianne Skoglund

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Gästskribent den 23 september 2010