Vänner och älskare

Med Sven Wolters röst i örat och böljande lavendelfält utanför tågfönstret lyssnar jag till Kallifatides Vänner och älskare. Det är en lättläst (har läst pocket utgåvan) och lättlyssnad nutidsskildring av det evigt mänskliga i kärlekens väsen.

Georg Andreasson 55 år och chef för ABF i Stockholms län (kan verka avskräckande och tråkigt) har sin sex år yngre hustru ohjälpligt sjuk på Danderyds sjukhus. Med Georgs arbetskamrat och vän Milan från forna Tjeckoslovakien drar berättelsen iväg i ett milt, stillsamt flöde. Men tack vare all humor och klokskap dem emellan lurar både skratt och igenkännande hummanden bakom nästa kända gathörn. För det är i Stockholm det utspelar sig och det är gott att läsa om platser man känner till. När Georgs hustru Marja dör möts han inte bara av sorg och ensamhet utan även av en Pandoras ask som ligger gömd bland kläderna i en låda efter Marja. Efter en sömnlös natt gör han tvärt emot vad vännen ber honom om. I varje kärleksrelation finns fasan o spänningen över att det ska finnas någon annan men hos Kallifatides blir det mötet något helt annat än vad som är gängse. Kan man förstå? Kan man förlåta? Ja, för Kallifatides är försoningen självklar.
Livet lättar för Georg mycket tack vare Milan och visst, det finns en ny kvinna kanske även hon med en hemlighet, dock inte lika dold. Jag kan bara hålla med Magnus Eriksson i SvD ”jag njuter i djupa drag både av visdomen och kvickheten i Kallifatides nya meditation över kärlekens oväntade vägar”.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sonja Berglund den 20 juli 2011