Vända hem

"För Sonny var felet med Amerika inte segregationen utan det faktum att man faktiskt inte kunde segregera. Så länge han kunde minnas hade han försökt komma bort från de vita, men det fanns ingenstans att ta vägen, hur stort landet än var."

Det är sent 1700-tal i Västafrika, dagens Ghana. Effia lever i en by där de andra innevånarna kallar henne ”Effia den sköna”. Hon har länge sett fram emot den dag då hon ska få ta sin plats som hustru till byns blivande hövding, men hennes styvmor har andra planer och ser till att gifta bort henne med en engelsk guvernör. Effias make för henne till fästningen i Cape Coast, där fängelsehålorna är fyllda till bristningsgränsen med infångade människor som väntar på att fraktas till Nordamerika. En av fångarna är Esi, Effias halvsyster.

Ovetandes om varandra går de två unga kvinnorna vitt skilda öden till mötes. Deras berättelser utgör början på två parallella släktkrönikor som utspelar sig på varsin sida av Atlanten. Esis dotter Ness föds in i slaveriat på USA:s plantager och hon får i sin tur en son som hon lyckas föra till frihet. Effias son Quey tvingas förneka sin kärlek till en annan man, istället ingår han i ett arrangerat äktenskap och tar upp familjeämbetet: slavhandel.

Och så fortsätter det fram till våra dagar. Boken är uppdelad i 14 kapitel, ett för varje led i de två släkterna. Varje kapitel ger en inblick i Ghanas och USA:s nutidshistoria och tillsammans utgör de en fasansfull och fascinerande berättelse om den transatlantiska slavhandeln och dess konsekvenser.