Uppdraget

Det är år 1943 och Maja ska snart fylla 13 år. Hon bor i en liten by i Värmland, nära norska gränsen. Andra värlsdkriget kommer närmre och närmre, och Majas pappa är inkallad för att vara beredd att försvara Sverige. Inte ens hemma i byn kan man känna sig riktigt trygg längre...

Även om sommaren är full av härliga badutflkyter och livet på flera sätt pågår som vanligt är det också mycket som är förändrat. Maja får två nya vänner som kommit till byn - den judiske pojken och den norska flickan Hilde. Flera i Bens släkt har råkat mycket illa ut, och Hilde har det inte heller lätt. Hennes mamma väntar nämligen barn med en tysk soldat och Hilde hånas och kallas "tysketös".

De tre vännerna hör tals om en modig  motståndskvinna som kallar sig Svarta Rosen. Nu är nazisterna henne på spåren, och Maja bestämmer sig för att försöka hjälpa henne. Til sin hjälp har hon förstås Ben och Hilde. För att varna Svarta rosen måste de trotsa sin rädsla och ta sig in i det ockuperade Norge. Det blir ett livsfarligt uppdrag, men tillsammans gör de allt de kan för att hjälpa till. Frågan är om de kommer att lyckas?

Spännande och välskrivet om Andra Världskriget ur svensk synvinkel. Fler delar kommer!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 5 juni 2014