Undret

En sorglig feelgood-bok om en 10-åring som bara känner sig normal en kväll om året – på Halloween, eftersom alla då får bära mask.


August är en kille i New York City som gillar Star Wars och XBOX 360. Han har snälla föräldrar och en rar storasyster, så på många sätt har han det mycket bra. Det som gör hans liv annorlunda är att människor han möter inte kan dölja att de blir chockade av att se hans ansikte. Han är van vid att barn kallar honom ”freak”. August föddes med ett svårt missbildat ansikte. Han har inte gått i vanlig skola, eftersom han varit tvungen att genomgå 27 operationer under de första åren av sitt liv.

I den här romanen får man veta hur det går när August äntligen ska börja i en vanlig skola. ”Som att skicka ett lamm till slaktbänken”, tror Augusts pappa.  August får bl.a. stå ut med att ingen (nästan) vill sitta bredvid honom i matsalen, de andra barnen leker ”pest” – man måste låta bli att nudda vid August för att inte bli smittad.

Men August är trots sina svårigheter inte något offer, utan fortsätter vara en kille med humor och t.o.m. inspirerar sina vänner. Han får visserligen möta elakhet, men får också ett par riktigt goda nya vänner. Det goda i människorna segrar i de flesta fall.
 
Boken berättas ur olika perspektiv, förutom Augusts: systern Via (som älskar sin bror men själv kommer i skymundan), kompisen Summer (som får höra av klasskompisarna att hon skulle kunna få vara med det populära gänget om hon bara lät bli att hänga med August), kompisen Jack (som var ett av de barn som rektor bad hjälpa August lite extra när han var ny – är han verkligen en riktig vän, eller låtsas han bara vara snäll?).

Boken är en ungdomsbok som passar utmärkt för vuxna att läsa. Här finns också många viktiga ämnen (empati, vänskap, mobbning, utanförskap) att diskutera i t.ex. en skolklass.

Boken finns även att låna på engelska: Wonder! Engelskan är lätt att förstå för den som läst en del på engelska.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Jenny Språng den 30 november 2012