Tur gånger tre

Den här boken känns lite ovanlig men har mycket att ge dem som gillar att läsa. Varför känns den ovanlig då? Kanske för att miljön är lite annorlunda än vad den är i många svenska barnböcker. Boken utspelar sig i den amerikanska Södern, närmare bestämt i en liten stad i North Carolina. Där bor den 11-åriga tjejen Moses (eller Mo som hon kallas) och hennes kompis Dale.

Mos bakgrund är också ganska ovanlig. Flickan hittades efter en orkan, uppsköljd på flodstranden, när hon var en liten baby. Hon är alltså ett hittebarn. Sedan dess har hon bott hos ”Översten” som fann henne och ”Miss Lana”. Översten är en rätt så speciell person och det verkar finnas många oklarheter i hans förflutna. När en polis dyker upp i staden och ska utreda ett mord känner Mo på sig att det ska bli trubbel, och det har hon nog rätt i.

På sätt och vis är det här en deckare, men det är också en charmig skildring av två kompisar, deras vänner, fiender och familjer och av kaféet som Mos familj driver. Och så handlar det om att försöka hitta sin biologiska mamma - och kanske så småningom börja inse att den familj man redan har duger väldigt bra …

Mo är väl värd att lära känna och visst har hon haft otur här och var i livet, men hon har också haft tur – tur gånger tre till och med!

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 3 september 2013