Trettonde sommaren

”Så här är det: de vuxna bestämmer sig för en viss roll och sedan klär de ut sig till den varje dag”

Angelica och Sandra är kusiner som spenderar varje sommar tillsammans hos deras morfar. Det är exakt ett år mellan dem, de fyller år på samma dag. Angelica är yngst och har alltid varit den lugna och blyga av dem, medan Sandra är impulsiv och kan få vredesutbrott om hon inte får som hon vill.


När de träffas den trettonde sommaren har Sandra förändrats radikalt. Hon beter sig lugnt och moget. De vuxna är nöjda över Sandras förändring medan Angelica blir förvirrad. Hon är van att vara den duktiga och blir osäker kring vilken ny roll hon ska ta. Flickornas mammor åker hem för att jobba och de blir ensamma med morfar och grannen Rut. Sandra tycker att Angelica måste blir modigare och ta för sig mer. En lek börjar ta form där tjejerna utmanar varandra. Utan någon vuxen persons översyn blir utmaningarna farligare och farligare.


En bok som är riktigt läskig, utan att den innehåller några övernaturliga element. Den handlar också om att gå från barn till tonår, vilka roller vi sätter på oss och vilka vi egentligen är. Passar unga som börjat leta sig vidare från hyllan med barnböcker till ungdomsböckerna.