Tonårstjejens dagbok

“1989. Nu har jag blivit kysst för första gången. Av Anders på Mallorca. Ganska äckligt eftersom det var Anders men häftigt ändå.”

Boken bjuder in till något av det mest förbjudna. Att tjuvkika i någon annans dagbok. Och inte bara en tonårstjejs dagbok utan en hel samling autentiska texter skrivna av tonårstjejer mellan åren 1904-2017. Vi får en ibland otroligt rolig och komisk men även tung och ångestfylld inblick i tonårstjejers liv och privata tankar från ett helt sekel. Utdragen ur dagböckerna rymmer allt möjligt mellan himmel och helvete; kärlek, brustna hjärtan, alkoholiserade föräldrar, graviditeter och ensamhet. Drömmar och besvikelser.

De inscannade dagbokssidorna ger en äkta känsla och olika skrivstilar blandas med konsertbiljetter, glassetiketter, ultraljudsbilder och en torkad ros som någon fått av “dicken” på Teneriffa 1986.

Redaktörerna Daniela Auerbach och Lovisa Henoch har genom sitt feministiska konstprojekt Call out utfört insamlandet av texter. De beskriver hur dagboken har en viktig roll för tonårstjejen, är en frizon från betraktarens blick och en plats där hennes verklighet är den mest väsentliga. Om inte tröst hoppas de att denna bok kan vara av intresse för unga läsare.

Som lästips tror jag att detta är en bok som säkert kan ge både tröst och igenkänning för nuvarande och föredetta tonåringar.