Timme noll

”Timme noll” är en skickligt hopvävd berättelse med tre parallella handlingar. Varje parallellhandling har sin egen huvudperson och utspelar sig i sin egen tid.

Titeln syftar väl i första hand på det Berlin som efter kriget står i ruiner och måste byggas upp igen från början, som om det var den första timmen någonsin. Här finns författaren Hedwig Lohmann i ett litet rum som i princip bara innehåller en madrass och en skrivmaskin. 

I Uppsala på 80-talet växer Isa upp utan att någon egentligen bryr sig om henne, utan att ”pågå” hos någon annan. När mamman har valt att forska utomlands och lämnat hemmet, pappan och Isa blir Isas terapeut en allt viktigare person för tonårsflickan, liksom radiorösten som hon ibland hör, kvinnan som bryter på tyska och verkar ha upplevt allt. 

Och på en skärgårdsö på 2000-talet blir Ingrid vittne till hur hennes äktenskap vittrar sönder och hur hon slits mellan plikt och frihetslängtan, kärlek och sorg.

Varje kvinna har sin egen röst och det är ingen risk att blanda ihop huvudpersonerna, även om de till dels står inför liknande tankar och teman. Det dröjer ganska länge innan det blir helt klart hur de tre är kopplade till varandra, men kopplingarna finns där – allting hänger samman!

Likaså hänger berättelsen samman med andra böcker och vidgar sig därmed utåt. Var beredd på att din nyfikenhet kan väckas, så att du vill låna böcker både av Cordelia Edvardsson och Elisabeth Langgässer efteråt – och med största sannolikhet också fler av Lotta Lundberg! 

/ Anna Dunér