Tigrarna i Dorset

På den engelska landsbygden, djupt inne bland björnbärssnår och klorofyll, finns världshistoriens farligaste kissekatter.

Våt promenad mot Bovington
Våt promenad mot Bovington

Vi klev av strax före Weymouth, i den sömniga lilla byn Wool. Det var sen förmiddag och den grå tågstationen låg nästan öde. Endast ett par, tre resenärer stod i ruskvädret och kurade på andra sidan spåren. Regnet var i tilltagande och vi rustade barnvagn och oss själva för promenad - regnkappor på! Hustruns och dotterns humör var inte på topp - det var augusti men vädret signalerade höst. Och jag hamnade inte mindre i onåd av att det visade sig att jag gravt missbedömt gångavståndet till vår destination. Själv var jag yster som en kalv, nyss lössläppt på grönbete. Det pirrade av förväntan i magen! Jag brydde mig inte att vi traskade längs blankvåta landsvägar, hukande oss för stänket från förbipasserande bilar. Där i Dorset, någonstans bortom nästa krök, dolda bakom björnbärssnår och klorofyll, väntade världshistoriens farligaste kissekatter.

Paraplyparaden vid huvudentrén
Paraplyparaden vid huvudentrén

Vi var på väg till The Tank Museum i Bovington för att speciellt se The Tiger Collection. Unik i sitt slag men en publikmagnet? Knappast? Jag förväntade mig att tillsammans med en och annan war buff få vandra längs rader av åldrigt metallskrot genom i övrigt folktomma hangarer, i synnerhet i denna dystra väderlek. Döm av min förvåning när vi svängde runt hörnet och museets parkering visade sig hålla på att fyllas av bilar - personal i varningsvästar stod och dirigerade trafiken. Och kön till entrén ringlade typ 50 meter lång! En paraplyparad i hällregn! Där stod barnfamiljer, pensionärer, ungdomar, älskande par och nördar muntert väntade på insläpp. Inne i entrén var det knökfullt och i museishopen gick det knappt att röra sig. Museet visade sig vara en toppmodern anläggning med utställningshallar, restaureringsverkstad och en gigantisk uppvisningsarena.

En Mark I på väg över en skyttegrav.
En Mark I på väg över en skyttegrav.

1:a världskrigsutställningen var dramatiskt iscensatt med skyttegravar och ett förvånansvärt stort antal brittiska Mark, i modern mening historiens första stridsvagn. Mycket intressant i sig, man kunde t.o.m. klättra in i ett par Mark IV, men min 4-årings entusiasm för löpgravar, bunkrar och krypin drog ned på tempot. Jag hade en svårt återhållen iver i benen. Utställningen med stridsfordon från mellankrigstiden var dock för mina trängande behov tacknämligt kort, så kort att jag inte var redo för den överraskning som väntade i nästa utställningshall - oväntat hoppade kronologin från mellankrigstid till 1942!? För där, i en snäv vinkel, bortom kanonpipan på en Renault FT-17, skymtade de. Mina känslor svallade och glömsk om familj och barn trädde jag som i trans in i den katedral som var helt ägnad 2:a världskrigets mäktigaste och mest legendariska stridsvagn – Tigern.

Vid entrén till museets allra heligaste
Vid entrén till museets allra heligaste

The Tiger Collection är en samling omfattande fem stridsvagnar, representerande hela Tiger-familjen. Den inkluderar en Tiger I, två Tiger II, mer känd som Königstiger (en med ett Porschetorn och en med ett Henscheltorn), en Jagdtiger och, särlingen i familjen, en Elefant. Den senare, Elefanten, är bara på tillfälligt besök, den är ett lån från USA. Bland alla hundratals stridsfordon stridsvagnsmuseet besitter är dessa dess själva huvudnummer. Och den definitiva superstjärnan i denna krigiska motsvarighet till The Jackson 5 är tvivelsutan stridsvagn n:o 131, den enda Tiger I som idag är i funktionsdugligt skick – en rullande Tiger II finns på Musée des Blindés i Frankrike. The Tank Museums 131:a vallas årligen inför publik på The Tankfest – ja, i september 2017 hade man t.o.m. en dedicerad Tiger Day! Och när Tigern är lös gör övriga stridsfordon bäst i att stanna inne …

Tiger I
Tiger typ I, n:o 131, stjärnan från Fury

Utvecklingen av Tigern sattes igång under intryck av det tyska segertåget genom Västeuropa 1940 och sporrades ytterligare året därpå i och med erfarenheterna från invasionen av Sovjetunionen. Trots fullkomligt bländande framgångar hade de tyska stridsvagnarna ofta kommit till korta när de mött hårdnackat motstånd – bepansringen hade visat sig för tunn och bestyckningen förr lätt. Tigern var ett direkt svar på dessa brister. När de första exemplaren sattes in på östfronten 1942 blev de en chock för de allierade – med sina 57 ton, upp till 11 cm pansar och en 88 millimeterskanon, som tidigare tjänat som luftvärnspjäs, var Tigern ett formidabelt vapen. I synnerhet i händerna på ett stridsvagns-ess som Michael Wittman kunde Tigerns killing score liknas vid prickskytte på konservburkar. Tigrarna spred skräck och nådde legendstatus redan under 2:a världskriget.

Tiger II (Königstiger)
Tiger typ II (Königstiger)

Och efter kriget har legenden fortsatt att växa. Tigern dyker ofta upp i krigsfilmer. Två ganska färska exempel på detta är den ryska filmen Vit tiger (2012) och den amerikanska Fury (2014). I den senare är det faktiskt The Tank Museums egen Tiger 131 som ”skådespelar”. Tigern ligger i bakhåll och decimerar en kolonn av Sherman-stridsvagnar tills bara Brad Pitts återstår - allt är ganska realistiskt intill Pitt oförklarligt lyckas ta Tigern bakifrån. I syfte att glorifiera dessa filmers protagonister är Tigern i det här narrativet förstås näst intill oövervinnerlig. Men den hade svagheter, framför allt var den både för mycket och för litet. Den var för mycket i så motto att den krävde resurser att bygga som Tyskland hade allt mindre av och för litet för att det faktiskt bara byggdes ca 1300 stycken – det byggdes 50 000 Sherman! Och inte mindre än 84 000 sovjetiska T34:or!

Wool stn, i väntan på London-tåget
Wool stn, i väntan på London-tåget

Tigern kom inte att spela den minsta roll för krigsutgången. Men jag var helt överväldigad över att ha fått se några av de få exemplar som finns kvar. Och när min fru såg min gråtfärdiga lycka smälte hon också och tyckte faktiskt att det varit en riktigt trevlig dag.

 

Besök Tigrarna i Dorset!

 

/Thomas Hallin

Låna Fury på DVD

 1. Fury

  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD

Tigerscenen i Fury:

Taggar:

Skrivet av: Thomas Hallin den 26 oktober 2017