Tiden läker inga sår

"Det sägs att vår historia är männens. De historiska framstegen och segrarna har manliga hjältar. Min historia är kvinnornas. Den handlar inte om några storslagna segrar. Inga historiskt viktiga slag har vunnits. Däremot finns det hjältinnor, magi och en vunnen kamp."

Tilde De Paula Eby har med boken ”Tiden läker inga sår” bjudit in oss läsare till en berg- och dalbana av känslor. Hon skriver om fem generationer kvinnor och hon gör det riktigt bra. I boken får vi läsa om Tildes kärlek till litteratur, språket och att kunna uttrycka sig i skrift, vilket märks – det finns ingen tvekan om att hon kan skriva. Språket är rakt och tydligt - inga krusiduller. Det finns flera meningar som stannar kvar extra länge, som jag vill skriva ner och behålla. Ett exempel på detta är hennes mors ord: ”Om dina svenska vänner slänger skräp på marken så är de slarviga ungar. När du gör samma sak är du en otacksam invandrare.” Två meningar som känns så fruktansvärt hårda, men som än idag förklarar en del människors syn på invandrare.

Som läsare får vi här bekanta oss med en annan sida av Tilde De Paula Eby, något annat än den glada och spralliga människan vi annars brukar se i teverutan. Vi får se en knappt ettårig Tilde som tillsammans med sina föräldrar och sin storebror flyr från Chile och hamnar på en flyktingförläggning i Alvesta. Vi får lära känna en självständig tonårsflicka som gör allt för att passa in, som försöker vara precis ”lagom”. Framför allt får vi lära känna Tildes förmödrar. Kvinnor jag inte ens visste att jag ville lära känna men som jag idag vill höja till skyarna. Flera gånger under varje kapitel måste jag bläddra till sidorna med fotografier, för dessa kvinnor och deras livsöden trollbinder mig.

Det här är en bok om kampen för att rota sig och finna sin egen plats i världen, var det än må vara. Det är en bok som nu får ta plats bland alla böcker om män, en bok som äntligen berättar kvinnornas historia. Det är en historia om krig, kärlek och drömmar. En historia om patriarkatet och rasismen.
Det är en viktig och än idag aktuell historia, så se till att lyssna.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Madelene Wallinder den 15 oktober 2015