The art of being normal

Fin bok om konsten att passa in. Och om att vara född i fel kropp.

”One afternoon, when I was eight years old, my class was told to write about what we wanted to be when we grew up. […] Zachary Olsen wanted to play in the Premier Leauge. Lexi Taylor wanted to be an actress. Harry Beaumont planned on being Prime Minister. […] But I didn’t want to be any of these things. This is what I wrote:

I want to be a girl.”

I The art of being normal får vi följa David som föddes i helt fel kropp. Föräldrarna tror att David är homosexuell, men sanningen - som bara de två bästa vännerna känner till - är att David egentligen är en flicka. I skolan kallas David för ”freak” och en rädsla för att allt ska bli ännu värre gör att hon håller sitt genus hemligt för omgivningen.

Vi får även följa Leo som är ny i Davids skola och helst av allt vill vara osynlig. Leo bor i ett lite ruffigare och hårdare område tillsammans med sin mamma, sina två systrar och ibland mammans senaste pojkvän. Pojkvännerna har dock en tendens att sticka ganska snabbt. Leo har en dålig relation med sin mamma och han är säker på att det är hennes fel att hans pappa lämnade dem. När Leo står upp för David i ett slagsmål blir de två vänner, men Leo håller dock ändå ett visst avstånd till både David och de andra i skolan, för även han bär på en hemlighet.

När jag läser The art of being normal känner jag mig precis lika maktlös som David då hon med sorg och skräck betraktar den kropp som är helt främmande för henne och som hela tiden växer och får mer och mer maskulina drag. Jag känner med Leo i hans ilska som ligger och pyr under ytan och hans längtan efter pappan som han har drömt om i hela sitt liv. Över huvud taget kom jag som läsare att känna väldigt starkt för de båda huvudkaraktärerna.

Det här är en riktigt bra och välskriven bok som alla ungdomar (och vuxna) borde läsa för att öka förståelsen för människor som inte passar in i samhällets norm. Nu hoppas jag att Lisa Williamson kommer ut med fler böcker inom en snar framtid!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Madelene Wallinder den 14 april 2016