Ted

Ett stycke musikhistoria får vi gestaltad i filmen ”Ted – för kärleken skull”. Låtar, nostalgi och en gripande historia om en popidol, eller egentligen om två bröder!

Jag har aldrig varit något riktigt Gärdestad-fan men naturligtvis finns vissa av hans låtar djupt förankrade hos mig. Dessutom bodde de båda bröderna – Ted som komponerade och sjöng och Kenneth som skrev texterna – i samma kommun som jag. Jag tänkte att filmen kunde vara lite allmänbildande, såg den som DVD och blev riktigt gripen.

Att Ted var så ung … bara sexton år när första LP’n kom. Brodern Kenneth var åtta år äldre. Ted tog sitt liv 1997 och Kenneth gick bort 2018. Filmen är kanske inte sann i varje detalj – det är en spelfilm och inte en dokumentär – men i det mesta stämmer linjerna med vad man kan läsa på andra håll om Gärdestads liv.

Ted spelas av Adam Pålsson och Kenneth av Peter Viitanen. En rolig finess är att Lotta Ramel (som Ted var gift med en kort tid) spelar sin mamma Susanna i filmen och Niklas Strömstedt spelar sin pappa Bo.

Filmen stannar inte vid att skildra låtars uppkomst, kärlekshistorier och melodifestivaler utan får djup genom att visa på psykisk sjukdom, kändisskapets baksidor och en broderskärlek som övervinner allt.

Regissör: Hannes Holm.

Vill du veta mer så har Kenneth skrivit två böcker om Ted som du kan låna: Jag vill ha en egen måne och Ted Gärdestad och musiken.

/ Anna Dunér

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Dunér den 12 juli 2018