Täbys mest lånade bok

"Ronja rövardotter"? "Män som hatar kvinnor"? "Mina drömmars stad"? Nej, inte någon av dem.

Tvillingen i spegeln av Maria Lang

Den mest utlånade boken på biblioteken i Täby är ett exemplar av "Tvillingen i spegeln", av Maria Lang. Den toppar listan med för tillfället 234 lån.

"Tvillingen i spegeln" slår ett exemplar av Gerda Anttis "Kväll efter kväll" (215 lån) och ett exemplar av "De röda kattorna" (203 lån), också den av Maria Lang. "Tvillingen i spegeln" toppar till och med listan om man räknar in andra mediatyper. Två dvd:er, "Mio, min Mio" och "Lilla Jönssonligan", ligger då på delad andraplats (226 lån var).

"Tvillingen i spegeln" gavs ut 1988. Ifrågavarande exemplar av boken lades in i Täby biblioteks bokkatalog den 3 januari 1989. Det är osäkert om statistiken på boken går så långt tillbaka, biblioteksdatasystemet var inte så avancerat på den tiden. Men säkert är att boken lånats ut 234 gånger åtminstone sedan 1992.

Maria Lang (1914-1991) hette egentligen Dagmar Lange och var på sin tid Sveriges deckardrottning - oerhört populär men lika hackad på av litteraturkritiker som idag Camilla Läckberg. Till Langs bästa titlar räknas "Tragedi på en lantkyrkogård" (1954), "Se, döden på dig väntar" (1955) och "Kung Liljekonvalje av dungen" (1957).

Huvudpersonerna i flera av hennes böcker är deckarparet John och Kajsa Hillman. Gestaltade av Karl-Arne Holmsten och Annalisa Ericson filmatiserades flera Hillman-böcker under åren 1957-1963. Dessa blev stora publiksuccéer! Succén upprepades däremot inte när paret Hillman på 2010-talet återuppstod i en rad tv-filmer.

Du kan söka information om Maria Lang och tusentals andra skönlitterära författare i författardatabasen Alex, om du loggar in här.

Taggar:

den 7 oktober 2020