Täby bibliotek på 85:e IFLA World Library and Information Kongress

Den 85:e International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) kongressen hölls i demokratins vagga och platsen där en av dem äldsta biblioteken finns - i Aten, Grekland. Årets tema hade den symboliska titeln Bibliotek: Dialog för förändring vilket fokuserade på flera olika ämnen och samlade mer än 3 300 bibliotekarier och informationsspecialister från 130 olika länder under en sjudagarsperiod.

IFLA är en internationell organisation som representerar intressen av bibliotek och bibliotekarier och informationstjänster sedan den grundades år 1927 i Skottland. Den årliga kongressen är sponsrad av IFLA och målet är att främja tillgång till information för alla samt läsning och att stärka inflytande sociala, pedagogiska, kulturella, demokratiska och ekonomiska verk kring biblioteksväsendet.

Jag var en utav trettio bibliotekarier från Sverige som fick stipendium från Svensk Biblioteksförening för att besöka IFLA kongressen 2019 och jag var företrädare för Täby bibliotek. 

Kongressen presenterade 500 talare, 250 öppna sessions, 200 poster sessions, 30 light talks och 20 satellit möten som hölls i närheten av kongressen. '

Den första session som jag besökte hette Newcommers session och var ämnat för de som besökte konferensen för första gången men självklart var alla som var intresserade välkomna. Vi fick lära oss om IFLAs struktur och hur man kunde involvera sig inom IFLA. Efter aktiviteten fick vi mingla med andra deltagarna från hela världen.

Efter detta kom så klart Invigningen och den var den mest besökta aktiviteten under hela kongressen. IFLAs ordförande, Glòria Pérez-Salmerón tackade alla som hade hjälpt till med organiseringen av kongressen. “Dialog handlar om utbyte och lärdom. Om att ge alla en chans att lyssna och att lyssnas på. Det ger ett positivt, dynamiskt och stärkande meddelande“ sa Gloria. 

Ceremonimästaren Lillian Agapalidou arrangerande sedan en charmig show som visade grekisk historia, kultur och tradition. Vi fick först njuta av dans koreograferat av Sofia Spyratou och sedan traditionell grekisk dans från olika regioner som dansades av Lykeion ton Hellenidon (Lyceum Klubben för grekiska kvinnor). 

Senare på eftermiddagen var det Invigningsfest. Deltagarna fick en chans att nätverka och besöka EXPO delen tillsammans med grekisk hors-d'oeuvre och en orkester som spelade i bakgrunden.

Nästa intressanta session som jag besökte var om IFLAs strategi för perioden 2019-2024 som presenterades av IFLAs sekreterare Gerald Leitner som sade att denna presentationen var den viktigaste för honom som en professionel biblioteks och informationsspecialist. IFLAs strategi för 2019-2024 skapades av fler än 1200 medlemmar som frivilligt jobbat med att skapa den. Visionen är att skapa en starkt och sammanhållande biblioteks fält som stärker läskunniga, informerade och deltagande samhällen. Ett mål är att inspirera, engagera och möjliggöra samt sammankoppla den globala biblioteksvärlden. Aktiviteten avslutades med att alla blev uppbjudna på scen för ett gruppfoto. 

Presentationen av posters hölls på måndagen och tisdagen mellan klockan 12 och 14. Besökarna kunde prata med författarna angående deras arbete. Ämnena var mångfaldiga med allt från “läslyft” till hållbara bibliotek. Postern “Every good adaption is also an innovation” av Donatas Kubilius från Litauens National bibliotek fick utmärkelsen “Bästa ifla postern 2019”.  Det var flera från Sverige som presenterade sin poster och en av de, se bilden där nere fick tredje placering.

"Ethichs, perspective and voice: building best practices to serve women and girls" var en av de två sessionerna som jag såg väldigt mycket fram emot. Vi fick höra inspirerande exempel på bibliotek som nådde ut och stöttade kvinnor i missgynnande samhällen. Chommanaad Boonaree berättade hur bibliotek spelar en stor roll för läsfrämjandet bland Thailands fattiga. Kvinnliga volontärer sprider sina kunskaper och mödrar som läser för sina barn. Nästa talare var Adetoun Adebisi Oyelude som presenterade arbetet som Women’s Research and Documentation Centre hade gjort i Nigeria. Deras arbete innefattar att stötta utveckling för kvinnor genom konferenser, seminarier och dylikt. Presentationen efter handlade om stärkandet av kvinnor i Nairobis slumområden genom digitala färdigheter. Den sista presentationen handlade om bibliotek i flyktinglägren i Syrien. 

Kulturkvällen var något man inte fick missa. Alla deltagarna var skjutsade till Greklands Nationalbibliotek som ligger ungefär en 45 minuter från centrum. Vi njöt av goda grekiska maträtter och lyssnade på grekisk musik men det bästa av allt var att vi fick besöka Nationalbiblioteket som var nybyggt och hade otrolig utsikt över havet. Greklands nationalbiblioteket är tillgängligt för alla men man måste betala ett årligt medlemskap som också består av olika nivåer beroende av förmåner.

HBTQ specialistgruppen arrangerade en två timmar lång interaktiv session där deltagarna fick lyssna på fyra presentationer om ämnen såsom arkiverande av queer zines projekt från Milwaukee. Hur var det att utmana diskrimination på lokalnivå i Montreuil (Frankrike) genom att hålla ett fem dagar långt firande av HBTQ i Marlene Dallet Public Library. Dragsagostund och hur det kan stärka biblioteket och samhället (USA). Den sista presentationen presenterades av franska biblioteksföreningen “Legotheque” och deras arbete med att lösa HBTQ frågor. Efter presentationerna hölls det diskussioner där deltagarna kunde dela sina erfarenheter angående att jobba med HBTQ användare. 

Mångkulturalism inom bibliotek innehöll fyra presentationer som visade olika synvinklar med att jobba multikulturellt på bibliotek från Norge och deras digitala tjänster som fanns tillgängliga på minoritetsspråk. Österrikes exempel på “e-learning” som finns tillgängligt för flyktingar på folkbibliotek. Greklands flyttbara bibliotek som används i flyktinglägren. Den sista presentationen handlade om tjänster som biblioteken erbjuder i multikulturella områden i västra Bengal.  

Digitala möjligheter och utmaningar för bibliotekstjänster riktade mot barn och unga var det mest intressanta session som jag besökte. Vi blev introducerade fyra exempel på hur bibliotek från Tyskland, Sverige, Ryssland och Norge använde digitalteknologi  i vardagstjänster för barn och unga. Benjamin Scheffler presenterade arbetet som “Zentral- und Landesbibliothek” i Berlin åstadkommit genom workshops med läsfrämjande robotar för barn. Salomon Hellman från “Stockholms Stadsbibliotek” presenterade deras app för barn som endast var riktad till barn “Bibblix”. Anton Purnik från “Rysslands Stadsbibliotek” presenterade hur de använder internetteknologi för att ge unga råd om hur alla kan använda teknologi i vardagskommunikation. Jorun Systad från “Forde Folkbibliotek” i Norge delade deras erfarenheter angående sommarläsning, en kampanj som norska folkbibliotek har haft för att få fler barn att läsa fler böcker under sommaren. 

IFLAs ordförande, Glòria Pérez-Salmerón presenterade priser under avslutaningceremonin samt  tackade alla som deltog på årets kongress. Avslutningsceremonin streamades och finns tillgänglig på Youtube. Det avslöjades också att IFLA kongressen 2021 ska hållas i Rotterdam, Nederländerna medans nästa år hölls den i Dublin, Irland. 

Biblioteksbesöket var frivilligt och kostade extra. Jag valde att besöka folkbiblioteket i Chalkida vilket låg endast en timmes bilfärd från Athen. Biblioteket har varit Chalkidas centralbibliotek sedan 1957. Deras kollektion består av 100 000 delar varav två till tretusen är antika och ovanliga böcker. Biblioteket hade även en stor barnavdelning med 3000 titlar. Biblioteket har en liten samling vapen från 1821, gamla kartor och tavlor. Biblioteket håller även i seminarier, möten och utbildningsfilmer för studenter. Vi blev välkomnade av stadens borgmästare och bibliotekarierna. De presenterade sin kollektion och vi fick lite tilltugg. De berättade att deras bibliotek är stängt under sommaren och att det är endast två stycken som jobbar även om deras arbete kräver fler än så. Bibliotekshyllorna var överfulla och det påminde mer om ett antikvariat än ett bibliotek. Barnavdelningen var väldigt sorglig eftersom det bara var ett par kuddar som låg på varandra ifall att några barn skulle besöka. Det var också intressant att under biblioteksbesöket kom media för att filma för det lokala programmet men de intervjuade bara män. 

Att besöka årets IFLA kongress var väldigt givande och det breddade mitt perspektiv och inspirerade mig att utforska för mig okända ämnen. Det var även en utmärkt möjlighet att nätverka för internationella samarbeten och företräda Täby bibliotek. Stort tack för denna möjlighet till Svensk Biblioteksförening samt Täby bibliotek.