Svekets sommar

Poetisk debutroman om kvinnlig frigörelse i dikaturens skugga.

När boken börjar flyr den unga och begåvade poeten Lin Ying från massakern på Himmelska Fridens torg. Hon har deltagit i studentupproret som fick sitt brutala slut 4 juni 1989. Hon tar sig hem genom natten och gryningen, täckt av andras blod, bara för att finna sin älskare i säng med en annan kvinna. Plötsligt har hon ingenstans att ta vägen. Hon ger sig ut på gatorna igen. Överallt är poliser och soldater.

Hon söker sig till sina konstnärsvänner och lär känna andra unga kvinnor som också är motståndare till dikaturen och dess kvinnosyn. Medan sommarmånaderna fortsätter, präglade av makthavarnas paranoia och razzior, driver hon omkring i dessa bohemiska miljöer och upptäcker sig själv och sin kropp och den njutning den kan ge. Hon reflekterar över diktaturen och samhället, och sina tidigare förhållanden med män, samtidigt som hennes politiska och feministiska syn formas mot ett uppvaknande.

En poetisk och frispråkig skildring, bländande debutroman, delvis självbiografisk. Förut förbjuden i Kina, om den fortfarande är det, vet jag inte. Publicerades första gången i Taiwan 1992, och cirkulerade sedan i största hemlighet i Kina. Insprängd i texten finns också Lin Yings vackra dikter. En mycket bra bok. Rekommenderar, 10/10.

/Johan Fagervall

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Johan Fagervall den 3 februari 2017