Svarthuset

Författaren Peter Mayle som skriver böcker om det soliga Provence har en nästan-namne, Peter May, som skriver deckare från det karga Yttre Hebriderna. Båda är läsvärda men bör inte blandas ihop!

Första delen i Mays Isle of Lewis-trilogi har nu kommit på svenska under titeln Svarthuset. Huvudpersonen Fin Macleod arbetar som polis i Edinburgh. Som så många manliga detektiver i litteraturen har han ett trassligt privatliv och när han får chansen att lämna Edinburgh för att utreda ett mord på Isle of Lewis, ön i Yttre Hebriderna vid Skottlands västkust där han växte upp, så tar han den.

Ön är ett samhälle där kultur och värderingar från förr lever kvar och miljön är en stor del av boken. I var annat kapitel får vi följa Macleod i dåtid, när han växte upp på ön, och i var annat kapitel är det nutida polisarbete. Parallellt med den spännande mordgåtan får vi alltså följa huvudpersonens resa i sitt förflutna och så småningom  förstå hur det som hände då påverkar det mord han nu utreder.

Förutom deckargåtan får vi oss också till livs en hel del gaelisk kultur. Bl.a. berättas om den traditionella men grymma fågeljakten på havssulor på den lilla ön Sula Sgeir mitt ute i Nordatlanten, en tradition som p.g.a. djurrättsskyddsbestämmelser kan fortgå endast om man får beviljad dispens från myndigheterna. Och längst bak i boken finns en uttalshjälp för de många gaeliska orden och uttrycken. Machair, det gaeliska orde för den bördiga sandjorden längs Yttre Hebridernas kust, uttalas MAcher får vi veta.
Bokens titel syftar på de hus som byggdes på öarna förr, stenhus utan fönster där djur och människor levde tillsammans. På 20-talet började man bygga vithus istället, hus av vitkalkad sten eller betong.

Själv blev jag väldigt fascinerad av denna ögrupp och drömmer nu om  att åka dit någon gång. Rekommenderar verkligen denna välskrivna deckare. Strålande intrig och fantastiskt berättande bidrar till full poäng! Del 2 och 3 finns att låna på engelska för den som inte orkar vänta på översättningen.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 5 mars 2014