Malins boktips

 1. Grejen med verb

  Av: Lövestam, Sara Tipsat av: Malin Johansson

  Har du läst en grammatikbok och samtidigt fnissat åt exemplen och förklaringarna? Nej, tänkte väl det. Men då ska du läsa "Grejen med verb", i vilken grammatik förklaras på ett sätt som du aldrig har sett den förut.

 2. Märta och Hjalmar Söderberg. En äktenskapskatastrof

  Av: Cullberg, Johan Tipsat av: Malin Johansson

  Överklassflickan Märta Söderberg (född Abenius), gift med författaren Hjalmar Söderberg, slutar sitt liv som fattighjon. Efter tio års äktenskap tvångsintas hon på sinnessjukhus. Men var hon verkligen sinnessjuk, vilka bevis finns för det? Eller var hon bara instabil, nedstämd pga somatiska sjukdomar och makens otrohet? Genom bl a brev och journaler får man som läsare följa denna kvinnas tragiska livsöde, som dessvärre inte var unikt på den här tiden.

 3. Gatukatten Bob

  Av: Bowen, James Tipsat av: Malin Johansson

  En vinterkväll då James Bowen kommer hem hittar han en hemlös, skadad katt som sitter hopkrupen utanför en av dörrarna i hyreshuset. James, som kämpar med att bli drogfri, har precis fått en träningslägenhet i en av Londons norra förorter och hankar sig fram som gatumusiker. Den rödgula katten tycks gilla honom. Men James tycker att det är tillräckligt med att ta hand om sig själv, så det sista han behöver är ett husdjur att ansvara för.

 4. Hustrun

  Av: Harrison, Angela Susan Ann Tipsat av: Malin Johansson

  Hur stora risker är en kvinna beredd att ta för att få behålla det fashionabla liv hon lever? Hustrun är en välskriven och fängslande psykologisk relationsroman om hur ett mångårigt förhållande successivt faller samman.

 5. Berömda sista ord och historien bakom dem

  Av: Persson, Åke Tipsat av: Malin Johansson

  Sa verkligen Julius Caesar ”Även du, min Brutus” då han blev mördad? Och vem sägs ha yttrat ”Jag dör som jag har levat: över mina tillgångar”, innan han utfattig drog sin sista suck på ett slitet hotell i Paris? Och till vem viskade Sveriges drottning Victoria orden ”Come soon” innan hon dog?

 6. Det tysta köket

  Av: Lerin, Lars Tipsat av: Malin Johansson

  En av Sveriges främste nu levande konstnärer, Lars Lerin, läser sin egen berättelse Det tysta köket om en svunnen tid från barndomens Värmland. Likt sina stämningsfulla och detaljrika målningar, målar han här fram berättelsen på samma sätt.

 7. Rufus

  Av: Lessing, Doris Tipsat av: Malin Johansson

  Det här en kort novell på 40 sidor för alla kattälskare! Den handlar om den hemlösa katten Rufus som steg för steg hittar ett nytt hem hos familjen Lessing. Men hos familjen bor redan två hankatter och relationen till dem skildras närgånget och med stor kunskap om katters sätt att bete sig.

 8. Shantaram

  Av: Roberts, Gregory David Tipsat av: Malin Johansson

  Följ med på ett rafflande äventyr i Bombays undre värld. Författaren Gregory David Roberts, eller Shantaram som är hans indiska namn, berättar om sitt liv från det att han rymde från ett av Australiens mest bevakade fängelser till att han på falskt pass tog sig till Bombay och byggde upp ett nytt liv där.

 9. Äldst, yngst eller mittemellan

  Av: Schönbeck, Elisabeth Tipsat av: Malin Johansson

  Har du funderat på hur din placering i syskonskaran har påverkat dig i livet? Är du en ansvarsfull storebror eller revolterande lillasyster? Eller kanske medlaren på jobbet, som mellanbarnet ofta är. Visste du att regeringen mest består av storasyskon och att det mest är småsyskon som ställer upp i Idol? Varför är det så?