Foto: Linnea Dunér

Annas boktips

 1. Sörjen som blev

  Av: Takanen, Anna Tipsat av: Anna Dunér

  I oktober 2019 kom det ut (minst) en vuxenbok och en barnbok som berör finska krigsbarn, det vill säga "de ca 70 000 barn upp till 14 år som evakuerades från Finland till i första hand Sverige under andra världskriget", som det står i Nationalencyklopedin. Det har kallats "den största barnomflyttningen i världshistorien".

 2. Magisk december

  Av: Genar, Katarina Tipsat av: Anna Dunér

  I oktober 2019 kom det ut (minst) en vuxenbok och en barnbok som berör finska krigsbarn, det vill säga "de ca 70 000 barn upp till 14 år som evakuerades från Finland till i första hand Sverige under andra världskriget", som det står i Nationalencyklopedin. Det har kallats "den största barnomflyttningen i världshistorien".

 3. Den utvalde

  Av: Lowry, Lois Tipsat av: Anna Dunér

  Numera finns det en stor mängd dystopier bland ungdomsböckerna, men en av de tidiga är fortfarande mycket läsvärd!

 4. Livet enligt Dagny

  Av: Carlsson, Dagny Tipsat av: Anna Dunér

  En mycket charmig bok som överraskar läsaren redan i inledningen är Dagny Carlssons självbiografi.

 5. Den okända Astrid Lindgren

  Av: Bohlund, Kjell Tipsat av: Anna Dunér

  Den som tycker om Astrid Lindgren och hennes böcker blir nog lätt nyfiken på titeln ”Den okända Astrid Lindgren”.

 6. När livet inte följer manus

  Av: Dow, Sophie Tipsat av: Anna Dunér

  Sällan blir väl livet precis som man tänkt sig, men ibland hände saker som gör att det tar en helt oväntad vändning. Det beskriver Sophie Dow i ”När livet inte följer manus”.

 7. Gud – återkomsten

  Av: Halldorf, Joel Tipsat av: Anna Dunér

  ”Ryktet om min död är betydligt överdrivet”, sa Mark Twain en gång. Kanske skulle Gud kunna säga detsamma – i alla fall om man får tro den svenska kyrkohistorikern och krönikören Joel Halldorf som gett ut boken "Gud – återkomsten".

 8. De vänsterhäntas förening

  Av: Nesser, Håkan Tipsat av: Anna Dunér

  Det är alltid en glädje när en av mina favoritförfattare, Håkan Nesser, kommer ut med en ny bok. Den här kriminalromanen är dessutom speciell på så sätt att huvudpersonerna från Nessers två kriminalserier möts i samma berättelse!

 9. Ted

  Tipsat av: Anna Dunér

  Ett stycke musikhistoria får vi gestaltad i filmen ”Ted – för kärleken skull”. Låtar, nostalgi och en gripande historia om en popidol, eller egentligen om två bröder!

 10. Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt

  Av: Honeyman, Gail Tipsat av: Anna Dunér

  Den skotska författaren Gail Honeymans debutbok är en riktigt bra roman med både allvar och humor. Det står från början klart att huvudpersonen Eleanor är tämligen udda, men mer och mer grips man av hennes öde och personlighet och börjar önska att det ska gå bra för henne.

 11. Att vara annorlunda

  Av: Palu, Hoa Tipsat av: Anna Dunér

  I "Att vara annorlunda" berättar Hoa Palu om sitt liv – om glädjeämnen, svårigheter, familj, vänner och aktiviteter. Hoa adopterades två månader gammal och kom till Sverige från Vietnam 1991. Som liten fick hon diagnosen Cerebral Pares (CP) och i nioårsåldern även diagnosen Aspergers Syndrom. Dessa funktionshinder har förstås haft stor inverkan på Hoas och hennes familjs liv.

 12. Mitt bland stjärnor

  Av: Olsson, Lotta Tipsat av: Anna Dunér

  En bilderbok som väcker förundran och öppnar läsarnas ögon!

 13. Läsa högt

  Av: Fox, Mem Tipsat av: Anna Dunér

  När Mem Fox dotter var fyra år kom hon en dag hem från förskolan och sa: ”Jag kan läsa!” Föräldrarna var först skeptiska, sedan (när de såg att det faktiskt stämde) upphetsade. De frågade förskolläraren vad hon använt för metod och fick svaret att hon inte gjort något särskilt, med tillägget: ”Ni måste ha läst mycket för henne innan hon började här.” Och så var det!

 14. Vända världen rätt

  Av: Niven, Jennifer Tipsat av: Anna Dunér

  Jag läser ibland om tonåringar som har en särskild bok som ständig följeslagare. I ungdomsromanen ”Vända världen rätt” har 16-åriga Libby ”Vårt hem är vårt slott” av Shirley Jackson intill sin säng, till och med i flera olika upplagor. Om jag var tonåring och skulle välja en bok att ständigt ha intill mig till skulle det kanske bli just ”Vända världen rätt”. Så känns det i alla fall nu när jag just har läst den.

 15. Min europeiska familj de senaste 54 000 åren

  Av: Bojs, Karin Tipsat av: Anna Dunér

  Såväl släktforskning som forskning inom arkeologi och fornhistoria har tagits till nya höjder (eller kanske snarare nya djup) genom DNA-tekniken.

 16. Björnstad

  Av: Backman, Fredrik Tipsat av: Anna Dunér

  Fredrik Backman blir bara bättre och bättre! Den här boken griper verkligen tag om sin läsare och det är väldigt svårt att släppa den ifrån sig.

 17. Flickan på hotellet

  Av: Wennstam, Katarina Tipsat av: Anna Dunér

  En ung flicka hittas död på ett hotell i Stockholm. Alex kan inte sluta tänka på henne. Tänk om det finns ett sätt att avslöja mördaren!

 18. Timme noll

  Av: Lundberg, Lotta Tipsat av: Anna Dunér

  ”Timme noll” är en skickligt hopvävd berättelse med tre parallella handlingar. Varje parallellhandling har sin egen huvudperson och utspelar sig i sin egen tid.

 19. Alla tre slutar med napp

  Av: Nilsson Thore, Maria Tipsat av: Anna Dunér

  ”Alla tre” är en modern serie för barn om att gå i förskola. Ester, Idde och Valle upplever vardagen på förskolan Ärtan tillsammans. De klär på sig, vilar, har fruktstund och gräver i sandlådan.

 20. Julia hämtar strumpor

  Av: Eriksson, Eva Tipsat av: Anna Dunér

  Eva Eriksson är en bilderboksskapare som har glatt sina läsare med ett stort antal böcker. Hon har både illustrerat andras titlar (Vilda bebin och Lilla syster Kanin till exempel) och skapat egna odödliga figurer (som Bella och Gustav samt grisflickan Malla). Nu skriver och illustrerar hon och hennes dotter Lisa Moroni tillsammans böckerna om Julia, inspirerade av Lisas dotter.

 21. Hjärtblad

  Av: Trosell, Aino Tipsat av: Anna Dunér

  Min morfar kom från Dalarna. Jag har besökt Malung i snitt en gång om året i hela mitt liv. I vår fäbodstuga kommer jag så nära 1700-talet som andra bara kan göra på Skansen. Malungsmålet ger mig en känsla av glädje och trygghet. Och ändå vet jag så lite!

 22. Italienska skor

  Av: Mankell, Henning Tipsat av: Anna Dunér

  Vad gör man om man levt som ensling på en egen ö i åratal och en dag får se en gammal käresta, som man övergett för 37 år sedan, komma gående med sin rollator över isen?

 23. Pym Pettersons misslyckade familj

  Av: Linde, Heidi Tipsat av: Anna Dunér

  En riktigt rolig bok är ”Pym Pettersons misslyckade familj” av Heidi Linde. Den passar lika bra för tio- till tolvåringar som att ha som högläsningsbok i familjen.

 24. Smarta lekar

  Av: Cave, Simone Tipsat av: Anna Dunér

  Att leka är roligt och att titta i "Smarta lekar" får mig att önska att jag hade småbarn hemma igen. Det finns så mycket att göra, upptäcka och lära sig tillsammans med de yngsta!

 25. Surfdags!

  Av: Alexander, Kwame Tipsat av: Anna Dunér

  Sommar, sol och ledigt! Vad är egentligen bäst? Ska man vara på stranden eller sitta inne och läsa? I "Surfdags!" är det två grodor som tycker olika.

 26. Min vän Skuggan

  Av: Morpurgo, Michael Tipsat av: Anna Dunér

  Michael Morpurgo är en brittisk författare med en stor mängd barnböcker bakom sig. I ”Min vän Skuggan” får vi lära känna Aman som flydde från Afghanistan som åttaåring tillsammans med sin mamma. Efter sex år i England nås de av ett utvisningsbesked och de blir förda till det kritiserade och fängelseliknande förvaret Yarl’s Wood.

 27. ... och så åt de också ...

  Av: Eriksson, Robbe Tipsat av: Anna Dunér

  Täbybon Robbe Eriksson berättar i inledningen till sin bok om hur han gärna drar anekdoter om historiska personer. Allt som oftast måste han dock inse att poängen faller platt till marken för att de som lyssnar inte har en aning om vem det är han talar om. ”Då föddes idén om en relativt kortfattad och enkel sammanfattning av några av dessa personers fantastiska liv och gärning”.

 28. Gökens rop

  Av: Galbraith, Robert Tipsat av: Anna Dunér

  En ny brittisk deckarserie – skriven av pseudonymen Robert Galbraith. Denna första del följs av "Silkesmasken" och fler är att vänta. Intrigen är bra i sig – en supermodell störtar från en balkong, polisen avskriver fallet som självmord medan hennes bror söker upp privatdetektiven Cormoran Strike – men framför allt fäster jag mig vid denna serie på grund av huvudpersonerna.

 29. Nidstången

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Anna Dunér

  En riktigt spännande och ovanligt lättläst fantasyserie är Pax av Åsa Larsson och Ingela Korsell. Den första boken heter ”Nidstången” och där möter vi bröderna Alrik och Viggo som sedan en tid är fosterbarn hos Laylah och Anders i Mariefred.

 30. De imperfekta

  Av: Rachman, Tom Tipsat av: Anna Dunér

  I denna bok får vi följa ett antal människor som på ett eller annat sätt är knutna till en internationell dagstidning med säte i Rom. Avsnitten som utspelar sig i nutid är som noveller, väl valda utsnitt ur verkligheten. Däremellan har författaren lagt in kortare stycken som utgör tillbakablickar över tidningens historia från 1950-talet fram till år 2007.

 31. Mina eftermiddagar med Margueritte

  Tipsat av: Anna Dunér

  Detta är en förtjusande film som bygger på boken "Eftermiddagarna med Margueritte". Historien utspelar sig i Frankrike där 50-årige Germain försörjer sig på ströjobb, iakttar duvorna i parken, får gliringar av kompisarna på den lokala restaurangen och försöker hantera sin besvärliga mor. Det är ett stycke vardag med snabba repliker och tillbakablickar in i en kärlekslös uppväxt.

 32. Hemliga brev

  Av: Morgenstern, Susie Tipsat av: Anna Dunér

  Ernest är tio år och bor i Frankrike. Hans liv är inte som andra barns. Hans mamma dog när han föddes och hans pappa lämnade honom när Ernest bara var tre dagar gammal. I stället har Ernests farmor och en hushållerska tagit hand om honom. Allt i deras hem är tyst och stilla.

 33. Sparkcykeln

  Av: Bross, Helena Tipsat av: Anna Dunér

  När jag var liten sparade min lillebror och jag ihop pengar till en sparkcykel. Vi var väldigt glada när vi köpt den och turades om att åka på torget. Men så försvann den! Någon hade tagit den.

 34. Kartor

  Av: Mizielińska, Aleksandra Tipsat av: Anna Dunér

  En rolig och annorlunda kartbok är "Kartor" av det polska paret Aleksandra och Daniel Mizieli´nski. Boken är i stort format (27,5 * 37 cm) och världsdel för världsdel, land för land, tar den en med på en häpnadsväckande resa med hur mycket detaljer som helst att titta på.

 35. Avblattefierings-processen

  Av: Bečević, Zulmir Tipsat av: Anna Dunér

  ”Avblattefieringsprocessen” är en framtidsskildring som man hoppas att aldrig ska bli verklighet. Här har ett allenarådande parti kommit till makten – det kallas bara för Partiet – och i det nya samhället ges inget utrymme för olika bakgrunder och kulturer. Det är svenskhet som gäller – enbart svenskhet!

 36. Färger

  Av: Tullet, Hervé Tipsat av: Anna Dunér

  En ny bok av Hervé Tullet! Den förra i samma stil hette helt enkelt ”En bok”. Den här heter ”Färger”. Jag tror att jag verkligen skulle ha gillat den här boken när jag var liten. Man kan nog säga att det är så nära att måla själv som man kan komma, utan att göra det på riktigt.

 37. Sent i september

  Av: Wieslander, Jujja Tipsat av: Anna Dunér

  Jujja Wieslander har skrivit så mycket fint och roligt för barn. Till min glädje har hon på senare tid också gett ut ett par titlar för vuxna läsare. För några år sedan kom den kloka boken ”Leka lite grann” där hon delade med sig av sina tankar om barn, utveckling, lek och språk. Nu (2014) har den 70-åriga författaren utkommit med vad hon kallar ”en sorts trädgårdsbok”.

 38. Måntornet

  Av: Gustavsson, Per Tipsat av: Anna Dunér

  En fin liten berättelse – fast i stort bilderboksformat – är historien om Sindre som vill komma till månen. Författaren är Per ”Så gör prinsessor” Gustavsson.

 39. Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk

  Av: Hoffer, Ulrika Tipsat av: Anna Dunér

  Det känns som om det blir allt vanligare med allergier, intoleranser och dieter som hindrar människor från att äta ett eller flera födoämnen. Med vegetarianer i familjen, diabetiker i släkten, någon som inte tål jordnötter och en annan som misstänker laktosintolerans vet jag hur svårt det kan vara att få ihop något som passar alla. Därför är jag full av beundran för journalisten och kostrådgivaren Ulrika Hoffers bok "Smarta sötsaker" där hon presenterar en stor mängd godis, kakor, glass och efterrätter som alla är utan såväl socker som gluten och mjölk!

 40. Grabben i kuvösen bredvid

  Av: Helgesson, Jonas Tipsat av: Anna Dunér

  Jonas Helgesson är van att man sätter etiketter på honom. Man kunde tänka sig etiketten ”stå upp-komiker”, ”70-talist”, ”våghalsig” eller ”författare”. Oftast blir det dock i stället någon beteckningarna ”CP-skadad”, ”annorlunda” eller ”handikappad”. De senare etiketterna har tråkigt nog en tendens att slå ut alla andra (ja, utom kanske ”70-talist” då), som om man inte kan vara något mer än just detta sitt handikapp.

 41. Hålet

  Av: Torseter, Øyvind Tipsat av: Anna Dunér

  Böcker måste inte alltid ha text. "Hålet" är en underfundig bilderbok som berättar en historia nästan enbart i bilder. Särskilt klurigt är det för att historien handlar om är något som egentligen inte finns, nämligen ett hål. Ett hål är ju bara avsaknad av någonting, men kan ändå kännas nog så konkret och störande.

 42. Små skavanker på skönhetssalongen

  Av: McCall Smith, Alexander Tipsat av: Anna Dunér

  Alexander McCall Smith fortsätter sin serie om Botswanas första (och enda?) kvinnliga privatdetektiv, Mma Ramotswe, och är nu framme vid del 14. Dessa böcker tillåter sig en långsamhet som inte är helt vanlig. Personerna tänker innan de svarar, hamnar på sidospår, reflekterar, tar pauser och hälsar på vänner ... Ständig uppkoppling känns fjärran. Jag tror att Precious Ramotswe är i avsaknad av både dator och mobiltelefon, men hon verkar vara minst lika lycklig för det. Hon är medveten om många välsignelser i sitt liv: ”en mycket fin man”, en ”egen rörelse”, den ”vita skåpbilen”, ”de två barnen”.

 43. Akademimorden

  Av: Olczak, Martin Tipsat av: Anna Dunér

  En deckare för boknördar och litteraturentusiaster! Martin Olczak, som tidigare gett ut läsvärda böcker för barn, debuterar 2013 som vuxenförfattare med "Akademimorden".

 44. Franska barn kastar inte mat

  Av: Druckerman, Pamela Tipsat av: Anna Dunér

  Redan titeln gjorde mig nyfiken då jag såg boken första gången. Jag ögnade igenom baksidestexten som inleds med orden: ”Varför äter franska barn glatt både grönsaker och fisk? Varför sover de hela natten från att de är bara ett par månader? Och hur kommer det sig att franska föräldrar kan småprata i parken utan att bli avbrutna en gång i minuten?”

 45. Vad är pengar?

  Av: Cervenka, Andreas Tipsat av: Anna Dunér

  Det är spännande att någon gång läsa en bok i ett ämne där man inte är hemma. Men då krävs det också att boken är skriven på ett någorlunda lättläst och förståeligt sätt. Så är det med "Vad är pengar?" Andreas Cervenka skriver om ekonomi i Svenska Dagbladet och genom att ett antal av hans krönikor har samlats i bokform får fler nu chansen att läsa dem.

 46. Samuels sällsamma kalender

  Av: Karlsson, Ylva Tipsat av: Anna Dunér

  Samuels sällsamma kalender är en spännande saga om två nutidsbarn och perfekt högläsning i väntan på julen. Samuel och hans storebror Ossian mötte man först i boken ”Ossians ovanliga nanny”. Nu är de tillbaka igen och får uppleva många sällsamma ting.

 47. Leka för livet

  Av: Gustafsson, Lars H Tipsat av: Anna Dunér

  Det här är en bok som man möjligen hellre borde äga än ha som lånebok, för jag kommer på mig själv gång på gång med att vilja stryka under i den. Barnläkaren och författaren Lars H. Gustafsson har på nytt kommit ut med en varm och klok text. Den här gången fokuserar han på lekens betydelse och inte i någon snäv pedagogisk eller barnpsykologisk mening. Nej, lek kan vara nästan vad som helst och lycklig den vuxna som fortfarande kan leka, låtsas och fantisera!

 48. Tur gånger tre

  Av: Turnage, Sheila Tipsat av: Anna Dunér

  Den här boken känns lite ovanlig men har mycket att ge dem som gillar att läsa. Varför känns den ovanlig då? Kanske för att miljön är lite annorlunda än vad den är i många svenska barnböcker. Boken utspelar sig i den amerikanska Södern, närmare bestämt i en liten stad i North Carolina. Där bor den 11-åriga tjejen Moses (eller Mo som hon kallas) och hennes kompis Dale.

 49. Chokladmåne

  Av: Arrigan, Mary Tipsat av: Anna Dunér

  En lättläst ungdomsbok om Alzheimers sjukdom hör inte till vanligheterna. Men "Chokladmåne" är just en sådan bok!

 50. Meningen med livet

  Av: Olsson, Lotta Tipsat av: Anna Dunér

  Meningen med livet är den tredje boken om jättemyrsloken och hasselmusen. Den rekommenderas som mysig och rolig sommarlovs(hög)läsning. De två djuren är goda vänner men mycket olika. Hasselmusen är förståndig, lite kort i tonen och, ja, väldigt liten jämfört med jättemyrsloken som är stor, inte vet särskilt mycket men tänker, känner och funderar.

 51. Eddie 12 och hon som heter Elsa

  Av: Halling, Thomas Tipsat av: Anna Dunér

  En spännande sak med böcker är att man kan få reda på hur andra tänker och känner. Extra tydligt blir det i berättelser där samma händelser skildras ur två (eller flera)perspektiv. Thomas Halling har tidigare gjort en bilderbok som man kan läsa från två håll. Börjar man i ena änden heter den "Det var tur!" och börjar man från andra hållet heter den ”Det var synd!” Nu har han kommit ut med en bok som från ena hållet heter "Eddie 12 och hon som heter Elsa" och från andra "Elsa 12 och han som heter Eddie". Ett smart och ovanligt grepp som låter läsaren ta del av två klasskamraters liv inifrån!

 52. Inte okej!

  Av: Holmström Degerman, Anna Tipsat av: Anna Dunér

  Det finns ett engelskt uttryck som i översättning lyder ungefär: ”Det finns stora människor som får alla andra att känna sig små. Och så finns det verkligt stora människor som får alla andra att känna sig stora.”

 53. Den osynliga flickan

  Av: Ellis, Deborah Tipsat av: Anna Dunér

  Så annorlunda det kan vara några hundra mil bort! Vad mycket som bestäms av i vilket land man råkar födas eller vid vilken tid! Parvana är en flicka som växer upp i Afghanistan. Hon har en familj, kompisar, går i skolan … tills kriget och talibanernas regim förändrar allt.

 54. Köttfri måndag

  Tipsat av: Anna Dunér

  Likaväl som vi måste tänka på hur vi åker, vad vi köper och var vi gör av våra sopor borde vi också tänka på vad vi äter om vi vill värna miljön och en hållbar utveckling. Det kan låta jobbigt och tråkigt, men behöver faktiskt inte vara det. En god hjälp är boken ”Köttfri måndag” med förord av Paul McCartney och hans döttrar Stella och Mary.

 55. Julgodis

  Av: Westman, Johanna Tipsat av: Anna Dunér

  Visst är det roligt att baka och på jullovet har man kanske lite extra tid till det! Johanna Westman är en entusiastisk författare, matlagare, pysslare och programledare. I boken "Julgodis – för små och stora sockerbagare" bjuder hon på en mängd recept som passar för julens alla dagar och fester.

 56. Himmel över Hassela

  Av: Sjögren, Viveka Tipsat av: Anna Dunér

  Viveka Sjögren är en författare med förmåga att skriva starka och berörande böcker. Med "Joy till världen" (2010), "I den tysta minuten mellan" (2011) och nu senast "Himmel över Hassela" (2012) anser jag att hon har skrivit in sig bland de mer angelägna svenska barn- och ungdomsboksförfattarna.

 57. Pom och Pim

  Av: Landström, Lena Tipsat av: Anna Dunér

  Pom är ett barn och Pim är en docka. Tillsammans går de ut i världen i strålande sol och lär sig att både tur och otur snabbt kan vända. Ibland är det svårt att förutse vad som kan leda till det andra ...

 58. En bok

  Av: Tullet, Hervé Tipsat av: Anna Dunér

  En bok av Hervé Tullet är ingen vanlig bok. En bibliotekarie kan bli lite undrande om hon ska placera den på bilderböcker för yngre eller för äldre eller kanske hellre på ”färg och form”. Helst skulle den stå på hyllan för ”annorlunda, påhittiga och interaktiva böcker” men någon sådan finns dessvärre inte.

 59. Månfågel

  Av: Angerborn, Ingelin Tipsat av: Anna Dunér

  Ingelin Angerborn är en allsidig författare som skriver olika sorters berättelser och för olika åldrar. På senare tid har hon gjort böcker som varit lite mystiska och kusliga och som har blivit mycket uppskattade. Efter ”För alltid”, ”Sorgfjäril” och ”Rum 213” har nu boken ”Månfågel” kommit. Personligen tycker jag nog bäst om den av alla Angerborns ”mystiska” historier.

 60. Minnesbanken

  Av: Coman, Carolyn Tipsat av: Anna Dunér

  "Minnesbanken" berättas liksom t.ex. "En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret" (som också finns med bland tipsen här på webben) omväxlande i text och bilder, vilket ger den en speciell känsla. Huvudpersoner är systrarna Hope och Honey. ”De hade verkligen tur som tyckte så mycket om varandra!” står det i boken. ”När det gällde föräldrar hade de tyvärr inte samma tur.” Det stämmer verkligen! Föräldrarna är så rysliga att de en dag i irritation dumpar den yngre systern vid vägkanten och säger åt storasystern att glömma bort henne.

 61. Tvättade pengar

  Av: Widmark, Martin Tipsat av: Anna Dunér

  Ta en del av författaren Petter Lidbeck, som skrivit t.ex. deckarserien om Tre tjejer, och blanda ihop med en del Martin Widmark, mannen bakom böckerna om LasseMajas detektivbyrå! Tillsätt tre härliga pensionärer, en nypa fart, två nypor spänning samt en rågad matsked humor! Och resultatet blir … bokserien ”I elfte timmen”.

 62. Kom nu'rå!

  Av: Everdahl, Göran Tipsat av: Anna Dunér

  En härlig bok för nostalgi och igenkänning är ”Kom nu’rå”, som skildrar svensk barn-TV från första början (närmare bestämt 1956) fram till idag. Som det så riktigt står i boken ger barn-TV ”inte bara minnen, utan känsloladdade minnen”.

 63. Motståndarna

  Av: Norlin, Arne Tipsat av: Anna Dunér

  Det här är en bok för dig som gillar fotboll - och faktiskt även för dig som inte gör det! Handlingen och relationerna fångar en lika mycket, även om man ännu inte helt förstått tjusningen med fotboll.

 64. Allt jag säger är sant

  Av: Bjärbo, Lisa Tipsat av: Anna Dunér

  Det här är en riktigt rolig bok, tycker jag, om 16-åriga Alicia. Kanske är hon lite omogen (för att inte säga helt galen ibland), men samtidigt är det en härlig tjej med ett sprakande självförtroende.

 65. Slott och sammanbrott

  Av: Asquith, Ros Tipsat av: Anna Dunér

  Om du inte bara gillar att läsa utan också vill skriva själv, då är serien Författardrömmar något för dig! Den första delen heter "Slott och sammanbrott" och i den får läsaren lära känna Cordelia, en tjej i 11-årsåldern vars högsta dröm är att bli författare, precis som hennes berömda faster.

 66. Historien om Tracy Beaker

  Av: Wilson, Jacqueline Tipsat av: Anna Dunér

  Jaccqueline Wilson är en brittisk författare som har skrivit många roliga och gripande böcker. Mest skriver hon om flickor, så också i serien om Tracy Beaker som nog är en av hennes allra bästa.

 67. Niceville

  Av: Stockett, Kathryn Tipsat av: Anna Dunér

  Jackson, Mississippi, 1962. Är det en stad eller två? Eller en stad, fast segregerad ... Det är inte samma sak att bo där som vit som att bo där som svart. Man har olika bostadsområden och i affärerna för vita kommer bara svarta in om de har hembiträdesuniform på sig och ska handla åt sina vita familjer. De vita har ett bibliotek, de svarta ett annat. Det är därför helt rimligt att boken Niceville berättas från två, eller rent av tre, olika perspektiv.

 68. Här kommer Lola!

  Av: Abedi, Isabel Tipsat av: Anna Dunér

  En flicka värd att lära känna är Lola Veloso. Hon bor i Hamburg i Tyskland och är 9 ½ år i den första boken i serien. I den tredje fyller hon tio. Än så länge finns det bara tre böcker om henne översatta till svenska, men på tyska finns det ett tiotal, den första boken har filmats och serien har översatts till mer än femton språk.

 69. I love you Viktoria Andersson

  Av: Hjertzell, Maja Tipsat av: Anna Dunér

  I love you Viktoria Andersson handlar om en nioårig tjej som heter Linn, en borttappad katt, en nyinflyttad bibliotekarie, en kille som gillar flygplan, en sur granne och – inte minst – om rätten att få vara som man är.

 70. Trolldom i Gamla stan

  Av: Olczak, Martin Tipsat av: Anna Dunér

  Trolldom i Gamla stan är en spännande och lättläst bok. Som man hör av namnet äger händelserna delvis rum i Gamla stan. Så småningom ska det komma tre delar till som alla utspelar sig på olika håll i Stockholm (på Vasaskeppet, i Storkyrkan och i tunnelbanan).

 71. Hemligheten på perrong 13

  Av: Ibbotson, Eva Tipsat av: Anna Dunér

  Eva Ibbotson skrev och gav ut böcker ända fram till sin död vid 85 års ålder 2010. Ofta handlade det om spöken, häxor och andra läskiga saker. Fast hennes böcker har egentligen inte skräcktema, genren är snarare humor eller fantasy. I "Den stora spökräddningen" är det spökena som behöver räddas och människorna som är farliga. Eva Ibbotson stod alltid på de svagares sida och höll på dem som var annorlunda eller utanför, vare sig det handlade om barn, spöken eller vampyrfladdermöss.

 72. Den femte mannen

  Av: Lidbeck, Petter Tipsat av: Anna Dunér

  Petter Lidbeck har skrivit många bra böcker, bland annat serien ”3 tjejer” som handlar om Pella och hennes kompisar tvillingsystrarna Tyra och Siri. Hittills finns det nio böcker i serien och fler ska det bli. Den senaste i raden heter "Den femte mannen".

 73. Den onda kraften

  Av: Nilsson, Ulf Tipsat av: Anna Dunér

  Ulf Nilsson är en skicklig och allsidig författare. Denna bok handlar om sex fjortonåringar som mot sin vilja skickas ut på ett ”äventyrsprojekt” arrangerat av de sociala myndigheterna.

 74. Först och sist Lennart Hellsing

  Tipsat av: Anna Dunér

  Lennart Hellsing har gjort en enorm mängd böcker och översättningar sedan debuten 1945. Det är svårt att precisera vad han har betytt för barns språkutveckling och för barnlitteraturen i Sverige, men det är inte lite!

 75. Vitt - en historia från Kalmar län

  Av: Hellsing, Lennart Tipsat av: Anna Dunér

  När jag skriver detta vräker snön ner så att all busstrafik har ställts in i Täby och i stora delar av länet i övrigt. Vill man läsa en riktigt snöig och vintrig bok medan man väntar på att kunna gå ut igen passar det bra med "Vitt – en historia från Kalmar län".

 76. Teddy till salu

  Av: Hallberg, Lin Tipsat av: Anna Dunér

  Lin Hallberg är en författare som har skrivit bland annat många hästböcker. I "Teddy till salu" handlar det om Elsa som är åtta år. Ganska nyligen har Johan och hans dotter Mikaela, som är tolv år, flyttat hem till Elsa och hennes mamma. Mikaela äger en häst – en svart vacker ponny som heter Santos.

 77. Minnen

  Av: Lindgren, Torgny Tipsat av: Anna Dunér

  Ännu en underbar bok av Torgny Lindgren för alla som uppskattar hans humor, ironi och lakoniska stil. ”Du borde skriva dina Minnen, sade förläggaren. / Det kan jag inte, sade jag. Jag har inga minnen.” Det är inledningen till denna något ovanliga självbiografi.

 78. En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret

  Av: Selznick, Brian Tipsat av: Anna Dunér

  En riktigt speciell bok som egentligen kan passa vilka åldrar som helst är En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret. Här blandas text och bilder på ett vackert sätt.

 79. Harry Potter och de vises sten

  Av: Rowling, Joanne K Tipsat av: Anna Dunér

  ”Harry Potter och De Vises Sten är en sympatisk blandning av fantasy och klassisk engelsk internatskoleskildring” skrev jag när boken nyss kommit ut på svenska (1999).

 80. Molly Moons fantastiska bok om hypnos

  Av: Byng, Georgia Tipsat av: Anna Dunér

  Det här är en berättelse för dig som vill ha en rejäl bok att läsa som räcker ett tag och där det händer mycket. Molly Moon är en tioårig barnhemsflicka som verkligen inte har det särskilt roligt.

 81. Motorsågar i Björkhagen

  Av: Dahlin, Petrus Tipsat av: Anna Dunér

  I området där jag bor har någon sågat i en massa träd utan tillåtelse. När det upptäcktes fick träden tas ner helt. Annars hade de kunnat välta. Flera träd förstördes på olika skolgårdar och förskolegårdar.