Vill inte, vill

”Det är jag som är Nora. Nora, c’est moi. Jag är en duktig flicka som en gång huggit en kille i pungen med en spetsig nyckel för att han tafsade på mig. Varför säger jag duktig flicka? Äsch, glöm det. Jag är Nora bara.”

Den här boken är baserad på verkliga berättelser, men delar av den är påhittad. Författaren Per Nilsson var på författarbesök hos en gymnasieklass i Malmö där bokens huvudperson Nora frågade om han kunde skriva hennes berättelser. Först uppmuntrade författaren henne att skriva själv, men man förstår under bokens gång varför inte detta är möjligt.

Första halvan av boken är uppdelad i noveller där man lär känna Nora, hennes lillasyster Amina, kompis Liv, bästa kompis Nadin och dennes pojkvän Christian, samt Adam som går i samma skola som Nora, Liv och Nadin. Andra halvan är bara fokuserad på en av Noras berättelser. Första halvan av boken kan först uppfattas som något spretig, men när man läser andra halvan förstår man att det är för att få en presentation och förståelse för bokens olika karaktärer.

Boken tar upp allvarliga ämnen som sexuella trakasserier och våldtäkt. Den handlar även om hämnd. Hur långt kan man gå för att ge någon man älskar upprättelse? Det är tunga ämnen, men boken slutar i hoppfullhet. På grund av bokens teman samt personernas ålder, skulle jag rekommendera boken till personer i sena högstadie- samt gymnasieåldern, eller vuxna.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Caroline Elgström den 20 februari 2019