Underjordiska timmar

Mitt i den pågående storstaden kämpar människan med att hålla huvudet över ytan.

Mathilde arbetar som biträdande marknadschef sedan flera år och har varit sin närmsta chefs högra hand. Hon är ensamstående mor till tre pojkar sedan hennes man dog och arbetet blev hennes frizon och det som fick hennes tillvaro att återgå i liv efter krisen. Hon trivs och är hängiven sitt arbete men som över en natt är allt förändrat. Hennes chef börjar plötsligt spela ut hennes roll i företaget, mobbning blir ett faktum och hon bryts gradvis ner allt mer. Allt sker i tysthet då alla vet men ingen riktigt vågar agera för att stötta henne.
Thiabult är läkare och har just lämnat kvinnan han älskar. Lila har aldrig gett honom det gensvar han förtvivlat önskat sig och till sist har han klarat av att avsluta deras förhållande.
Under en enda dag då deras vägar ska korsas får vi följa dem båda och berättelserna bakom dem. Hur Mathilde rannsakar händelsernas förlopp, försöker förstå hur det som hände kunde hända, hur allting egentligen började. Hur Thiabult minns Lila, hennes doft och tiden de haft tillsammans.
Delphine de Vigan gör en fantastisk skildring av hur en stark kvinna bryts ner, varje stadium av mobbningen och Mathildes inre kris, tröttheten hon drabbas av och hur hon får svårt att hålla ihop vardagen, hur hon pendlar mellan hopp och förtvivlan och hur hon faktiskt skäms för den hon blivit på arbetet, dvs ”ingenting”.  Men det är också en levande skildring av Paris gator och framförallt underjord, i metron, storstadens hektiska puls och hur möten människor emellan kan försvinna utan att någon ens märker någonting.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: My Engvall den 16 augusti 2013