Tigern

En fantastisk bok om sorgliga minnen, stark vänskap och en stor tiger.

Rob, 12 år, har flyttat till ett sunkigt motell i Florida tillsammans med sin pappa. Mamman vars namn inte längre får uttalas, har gått bort i cancer och på begravningen fick Rob en örfil från sin pappa med orden "det är ingen idé att gråta". Till råga på allt är Rob mobbad i skolan och som värst är det på skolbussen där chauffören blundar för de trakasserier som pågår. En dag hoppar ny tjej på bussen. Rob tycker hon ser ut som en ängel med sin rosa spetsklänning och sitt gula hår. Tjejen heter Sixtine, efter det Sixtinska kapellet, något som Rob vet en hel del om. Även Sixtine har en trasslig bakgrund men bemöter sina problem på helt annat sätt än Rob. Istället för att göra sig osynlig som Rob gör, slåss och bråkar hon med allt och alla.

Rob blir retad för sina såriga ben som hela tiden måste smörjas med salva. Trots att utslagen inte smittar övertalar de andra elevernas föräldrar skolans rektor att Rob måste stanna hemma tills såren har läkt. Rob känner sig för första gången riktigt glad för han vet att hans ben inte kommer blir bra igen och att han därmed aldrig behöver gå tillbaka till skolan.

En dag när Rob är ute och går i skogen i närheten av motellet träder det fram en gestalt ur dimman. Han tror inte sina ögon. Framför sig ser han en livs levande tiger i en bur! Motellets skumma ägare har fått tigern som betalning av en kund och Rob får nyckeln till buren och i uppgift att mata det stora djuret varje dag. Rob försöker hålla det som en hemlighet men kan till slut inte låta bli att berätta för Sixtine om tigern i skogen. När Sixtine får se det vackra och magnifika djuret är hon fast besluten om att tigern måste släppas ut i det fria, något som Rob inte är lika övertygad om.

Tigern är en lättläst bok med korta kapitel samtidigt som den innehåller mycket att diskutera. Spänningen håller rakt igenom hela berättelsen och det är en bok som dröjer sig kvar i tankarna långt efter att den har tagit slut.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Andersson den 12 april 2013