The Terror

750 sidor underbar ishavsskräck!

Det finns böcker jag nästan är rädd att tipsa om. Böcker som jag tyckt så mycket om, men inte vet hur jag ska bära mig åt för att folk ska förstå exakt hur bra de är. Tänk om jag inte lyckas, tänk om jag istället skrämmer bort folk, tänk om någon som verkligen, verkligen skulle ha gillat den här boken tappar intresset bara för att jag inte kan uttrycka mig ordentligt?

Som ni förstår är The Terror just en sådan bok som jag älskar just så mycket. Den passar inte allas smak, det är en tegelsten, på engelska, i dagboksform, om en arktisk expedition som slutade i katastrof. Den är baserad på en sann historia, om kapten John Franklins försök att finna Nordvästpassagen år 1845. Expeditionen var en fullständig katastrof och slutade med att skeppen, The Terror och The Erebus frös fast, och samtliga omkom av svält, köld och sjukdomar.

När romanen börjar är det 1847, expeditionen har pågått ett tag, männen är trötta, frusna och vissa visar redan tecken på att drabbas skörbjugg. Det är oktober, sommaren kom aldrig och båda skeppen är fastfrusna i isen, att ta sig framåt är omöjligt innan den arktiska vintern är över. Dessutom finns det något ute i kylan och mörkret, starkare, snabbare, mer våldsamt och blodtörstigt än någon isbjörn, som långsamt plockar bort en efter en av sjömännen. Vi följer expeditionen genom loggböcker och dagboksanteckningar, främst av Francis Crozier, kapten på Terror, men även av skeppsläkaren och andra sjömän.

Det är spännande, välskrivet och fullständigt uppslukande läsning som jag varmt rekommenderar.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Jenny Åhman den 4 januari 2011