Thérèse Raquin

En historia om otrohet, mord och hat i 1800-talets Paris i Émile Zolas (1840-1902) genombrottsverk Thérèse Raquin.

I Émile Zolas Thérèse Raquin möter vi Fru Raquin, en gammal kramhandlerska, hennes sjuklige son Camille och Thérèse som av sin far vid knappt två års ålder lämnas till Fru Raquin, en kapten i franska armén och Fru Raquins bror. Thérèse far gör detta då han Thérèse mor har gått bort och han själv inte vet hur han ska uppfostra ett så litet barn.

Under de två barnens uppväxt bestämmer sig Fru Raquin att de som vuxna ska gifta sig. När Thérèse fyllt 21 äger giftermålet rum och Camille beslutar sig då för att flytta från Vernon till Paris för att söka arbete. Även om Fru Raquin i början motsätter sig detta följer både hon och Thérèse efter sin son. I Paris köper de en lägenhet med butik för att åter driva en mindre handelsbod medan Camille får jobb på Orléans-banan.

Den mycket sjuklige Camille känner på grund av sina många krämpor inte av, vad Zola i boken kallar ”ynglingaårens skarpa begär”, det vill säga att han inte känner av sin könsdrift, vilket får en stor betydelse i det vidare händelseförloppet. Thérèse har under sin uppväxt och sitt vuxna liv hållits hemma och borta från andra män. Detta blir ett problem när Camille tar hem sin mycket starkare och friskare barndomskamrat Laurent som Thérèse direkt börjar åtrå, en känsla hon aldrig haft förut.

Laurent och Thérèse inleder en otrohetsaffär och blir djupt förälskade i varandra, men för att få vara tillsammans måste Camille försvinna. Därför planerar de att mörda honom och få det att se ut som en olycka. Planen är att när de mördat Camille och efter en viss tid av avhållsamhet ska påbörja sitt förhållande på nytt, men deras liv tillsammans blir sedan inte riktigt som de tänkt sig…

/Mikael Eskeröd

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Gästskribent den 29 november 2012