Tätt intill dagarna

Vad vet vi om våra mödrars liv och hur tätt intill kan och vill vi komma dem?

2003 höll Mustafa Can ett sommarprat om sin mor som han sedan fick Stora Radiopriset för. Tre år senare kom hans debutbok Tätt intill dagarna som även den handlar om hans mor Güllü, som föddes på 1940-talet i Kurdistan och fick sju barn som dog och åtta som överlevde. Can följer henne till en början tätt intill i dagboksform när hon ligger inför döden och han och hans syskon delar på omvårdnaden av henne i hemmet. Han inser att den människa som han älskat så mycket i alla år, vet han nästan ingenting om. Vem är hon, vad har hon tänkt, känt och vad har hon haft för drömmar? 

Can börjar försiktigt ställa frågor vid Güllüs sjuksäng för att sedan övergå till att reflektera kring sin egen uppväxt i Skövde. Mot slutet låter han sin far berätta sin historia om livet i Kurdistan och hur han åkte till Sverige för att tjäna ihop pengar och hur han senare tog med hela familjen för att få ett bättre liv och komma ur fattigdomen. Tanken och drömmen var hela tiden från föräldrarnas sida att flytta tillbaka. Denna hemlängtan präglade även barnens uppväxt.

Can lyckas inte helt med sitt anspråk på att ta reda på vem hans mamma verkligen var. Varje gång han försöker glider hon undan, men han ger en poetisk skildring av ett försök att komma någon annan människa nära. Med ett vackert språk målas en bild av hur det kan vara att leva under fattiga förhållanden i en by i Kurdistan, att bära på en ofattbar, ordlös sorg och att dra upp rötter och ofrivilligt rota sig i ett annat land.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Matilda Riddar den 14 mars 2013