Strimmor av hopp

"Lastbilen stannade utanför sjukhuset. Alla verkade lättade över att den skallige mannen skulle få hjälp med sitt brutna ben. Men det var inte därför vi hade stannat. NKVD väntade på någon. En kvinna som också var med på listan höll på att föda. Så fort de klippt navelsträngen skulle både hon och barnet kastas upp på lastbilsflaket."

Året är 1939 och Sovjetunionen har ockuperat Estland, Lettland och Litauen. Man sätter samman listor på människor som anses sovjetfientliga och som ska avrättas, sättas i fängelse eller föras till Sibirien för vad som i princip innebär slavarbete, och för väldigt många, döden.

På en av dessa listor finns 15-åriga Lina, hennes föräldrar och lillebror. En sen kväll hörs bankningar på dörren, det är den hemliga sovjetiska polisen NKVD som rusar in. De får 20 minuter på sig att packa, innan de förs iväg, utan att få veta vart de ska, eller vad de är anklagade för. Pappan skiljs snabbt från de andra tre, som packas in i överfyllda tågvagnar på väg mot arbetslägret Altaj i Sibirien.

Det är Lina som berättar, om de fruktansvärda förhållandena på arbetslägren de hamnar på, kampen för överlevnad och rädslan för både NKVD och för medfångarna, där vem som helst kan bli en angivare för lite extra mat och andra privilegier.

Trots att jag flera gånger inte visste om jag skulle orka läsa vidare, så är jag glad att jag gjorde det. En välskriven, hemsk bok om en händelse jag visste mycket lite om innan. Lyckligtvis finns det, som titeln berättar, ljuspunkter även i detta helvete. 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Jenny Åhman den 29 november 2011