Stål

Bästisarna Anna och Francesca bor i Toscana i kuststaden Piombino på Via Stalingrado i ett slitet bostadsområde. De snygga trettonåringarna är strandens medelpunkt och drar till sig allas blickar. Flickorna drömmer om ett annat liv, Anna vill bli domare och Francesca vill bli modell eller jobba med tv. Deras föräldrar är hopplösa och i Francescas fall är pappan våldsam. Annas pappa är en charmig bedragare som nästan aldrig är hemma.

Tillvaron i Piombino kretsar kring det förfallna stålverket där männen jobbar. I horisonten hägrar ständigt ön Elba dit de rika åker och badar, men trots att Elba bara ligger en båtresa bort har Anna och Francesca aldrig varit där. Flickorna möter en skoningslös verklighet som de måste förhålla sig till, där  utseende, pengar och snygga bilar är det viktigaste. Männen som ofta är småkriminella söker desperat efter mening i tillvaron vid sidan av det hårda arbetet på stålverket. Som främsta medel för att fly vardagen och hopplösheten används sex och droger. I den annars mycket dystra tillvaron framstår Annas och Francescas vänskap som hoppingivande. Deras vänskap beskrivs mycket känsligt och hur den förändras under året som boken utspelar sig är det mest centrala i berättelsen.

Silvia Avallone är född 1984 och har under sin uppväxt tillbringat sina lov i Piombino och det märks genom hur hon framställer sina karaktärer och livet i Piombino. När man läser boken befinner man sig verkligen där i värmen från solen och man hör ljuden från stålverket. Stål är en fantastisk debut och en mästerlig skildring av liv och vänskap.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Paula Fant den 23 mars 2015