Skuggsommar

Kuslig sommarläsning

Rakel har haft en jobbig vår. Hon har stått ensam på rasterna i skolan och hemma har hon tassat på tå runt sin sjuka mamma. För att Rakel ska få ett miljöombyte bestäms det att hon ska tillbringa sommarlovet tillsammans med hennes jämngamla kusin Ellika på en skärgårdsö. Kusinerna var oskiljaktiga som barn men numera verkar Ellika hata Rakel. Ellikas föräldrar är mest fokuserad på sommarhuset där allt gammalt ska bort och istället göras ”vitt och fräscht”. Rakel har svårt att hitta sin roll i familjen och känner sig ensammare än någonsin på ön. Så en dag vid ett gammalt hopptorn träffar Rakel tvillingarna. Två smala flickor med långt rött hår som är stripigt av havet, iklädda identiska blå baddräkter. De undrar om Rakel vill lära sig dyka. I så fall måste hon gå med i deras hemliga hoppklubb, men bara om hon gör vissa uppdrag, uppdrag som handlar om att göra förbjudna saker och om att säga emot. Rakel vill lära sig dyka och börjar utföra uppdragen, men tvillingarna retas och tycker att Rakel är alldeles för försiktig och så följsam att hon knappt märks.

Ellika kommer också till hopptornet ibland men när hon skadar sig där bestämmer Ellikas föräldrar att det gamla tornet ska rivas. Tvillingarna som alltid är där och dyker blir arga och bestämmer sig för att skrämmas som hämnd och därefter börjar kusliga saker att hända. Smycken försvinner och ”varje natt går tvillingarna in i föräldrarnas hus, sjunger vaggvisor och viskar i mammans öra. Mamman skriker så att Ellika och Rakel vaknar men de går inte längre upp. Mamman slutar le, säger nästan ingenting.” Rakel börjar fundera vilka tvillingarna egentligen är. Tänker de stoppa rivningen av hopptornet till vilket pris som helst? Dessutom blir uppdragen som Rakel får allt svårare och farligare.

Skuggsommar har inslag av skräck och mystik och kan passa den som har vuxit ifrån Ingelin Angerborns och Kristina Ohlssons mystikböcker. Boken berättas i stilla tempo med vackert och sparsmakat språk och passar nog bäst för 12-15åringar. Skuggsommar stannar kvar i minnet långt efter boken är slut då det finns mycket att fundera över.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Andersson den 8 juni 2016