Sista riket

Stora frågor, stor magi

Brandon Sanderson tillhör de stora namnen inom fantasygenren. För den som vill fördjupa sig i hans välbyggda världar är Mistborn-serien ett bra ställe att börja.

I en värld utan solsken, där aska faller ner från himlen och inga blommor vill växa, lever störstadelen av folket i yttersta misär. En grupp rebeller vill störta ett förtryckande stormaktsvälde som håller ett helt folkslag, skaa, som slavar. Den mörka härskaren har suttit på tronen i tusen år, och räknas vara allsmäktig. Att göra revolt mot en allsmäktig härskare är dömt att misslyckas. Eller?

Plotten är inte ovanlig inom så kallad episk fantasy. Men Sanderson lyckas ändå göra det både tankeväckande och underhållande. Frågor dyker upp som ger genklang i vår värld: Är skaa-folket slavar för att de saknar potential till att bli något annat, eller är det för att de alltid har fått höra samma historia om sig själva och börjat tro på den? Måste man acceptera en värld där de rika och mäktiga utnyttjar sina positioner, eller ska man våga tro att en annan värld är möjlig?

I tillägg till de filosofiska undertonerna och den politiska intrigen är det unika magisystemet en styrka i Mistborn-serien. De som kallas mistings eller mistborns kan "bränna" metaller för att få olika typer av magiska krafter. Vi följer Vin, en föräldralös tjej utan framtidsutsikter, som får börja lära sig använda sina krafter när hon blir en del av rebellgruppen. Vin har växt upp i en hård miljö och är inte van att lita på någon andra än sig själv. Men för att ha en chans mot Sista riket måste allas förmågor utvecklas och bli en del av en större helhet. Den inre och yttre resan vävs samman och skapar ett driv i berättelsen som gör boken svår att lägga från sig.

Rekommenderas för alla som vill vidga sina vyer inom fantasy eller vill ha spännande, men sömnlösa nätter.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Ina Nes den 23 mars 2020