Sista kulan sparar jag åt grannen

"Men jag vägrar att göra någon som helst skillnad mellan mina två barn! De är varken muslimer eller kristna. Jag har uppfostrat dem och jag vet hur jag har gjort det. De är varken döpta eller omskurna. De har bara dessa vanliga jugoslaviska namn vilket jag bittert ångrar nu. De har hittills aldrig ens vetat vilka nationaliteter man haft att välja på. Jag vill inte belasta dem med bördor som inte ens jag har burit. De är och ska förbli fria från nationella och religiösa känslor."

Vi kastas in i händelserna när året är 1991 i Jugoslavien. På en bar sitter huvudpersonens make och älskare vid ett bord och pratar politik. Själv står hon i baren och hjälper till med beställningarna till sin krog. Genom några stickspår får vi parallellt veta mer om hennes uppväxt medan vi följer hennes vardag med arbete och familj.

Hon är en person som inte gör någon åtskillnad mellan människor och finner det absurt att dela in människor i etniska grupper. Att göra det skulle innebära att hon skulle behöva definiera sig själv och sin egen familj efter etnisk tillhörighet och hur skulle det vara möjligt när hon har en muslimsk man, en serbisk son, en muslimsk son och hennes ena förälder var serb och den andra kroat.  Ändå hårdnar det politiska klimatet i samhället och människornas betydelse börjar värderas efter etnisk tillhörighet allt mer. Plötsligt står hon oförstående mitt uppe i ett krig som gör att hon förlorar sitt arbete men framförallt splittrar hennes familj. Hennes två söner står på varsin sida i kriget och hon beger sig iväg till fronten för att hämta en av dem. På vägen får hon se mer än vad hon skulle vilja av de fasor som hatet gett upphov till.

Det är en stark och talande skildring av krigets overklighet och vad ett krig gör med människorna som lever i det. Författaren Fausta Marianović är själv född i Jugoslavien och det här är hennes debutroman. Boken visar tydligt vad som händer med oss människor när vi börjar dela in oss i ett tydligt vi och dem och hur absurt det blir när man förminskar människor till kategorier.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Matilda Riddar den 6 december 2014