Searching for Sugar Man

Du släpper ett par skivor som inte säljer. Skivbolaget dumpar dig. Sen blir du större än Elvis i Sydafrika. Utan att veta om det. Jobbigt?

Just detta hände en singer-songwriter vid namn Rodriguez, som denna Oscarsvinnande dokumentär handlar om. Han upptäcktes på en liten bar i Detroit på 60-talet. Han spelade in två skivor som tyvärr floppade helt. Rodriguez blev dumpad av sitt skivbolag - två veckor innan julafton. Hans dröm gick i kras.

I mitten av 70-talet börjar hans skivor spelas i Sydafrika. På grund av låtar som Establishment Blues med textrader som: ”This system's gonna fall soon to an angry young tune.
And that's a concrete cold fact” blev de bannlysta av regeringen men älskade av anti-apartheidrörelsen. Rodriguez fick stjärnstatus och var större än Elvis i Sydafrika. På 90-talet släpptes hans skivor på cd och sålde guld flera gånger om. Men ingen visste något om honom, förutom att det gick rykten om att han tagit livet av sig på scen under en konsert på 70-talet. Men vad hände egentligen och hur dog Rodriguez? 

Denna underbara, otroliga, historia är berättad på ett skickligt sätt av den svenske regissören Malik Bendjelloul. Bilder från förr blandas med nyinspelade intervjuer med till exempel musiker från Sydafrika, som har Rodriguez som största idol, och folk i USA som faktiskt träffade honom ”back in the day”. 

/Linnéa Lindahl

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Linnéa Björkman den 21 januari 2013