Sarahs nyckel

Tatiana de Rosnay påminner oss om ett okänt trauma från andra världskrigets Frankrike. Hur många känner till Vél d'Hiv-razzian?

Om den franska motståndsrörelsen under andra världskriget finns det många berättelser. Här får vi veta mer om Vél d'Hiv - en för fransmännen mindre smickrande historia. I juli 1942 arresterade den franska polisen över 12000 judar, knappt hälften av dem barn. De spärrades in på en cykelarena I Paris, Vélodrome d'Hiver, där de fick tillbringa fem dygn under svåra förhållanden. Där fanns varken mat, madrasser eller toaletter och bara en enda vattenkran till alla dessa människor.

Den fransk-brittiska författarinnan Tatiana de Rosnay har gjort grundlig reseach och använder denna razzia som utgångspunkt för berättelsen om flickan Sarah. Sarahs familj är en av alla dem som arresteras, men för att hennes lillebror ska slippa gå med till förhöret (de förutsätter att de snart ska återvända till sin lägenhet, det är ju den franska och inte den tyska polisen som knackar på) gömmer hon sin bror i en garderob och tar med nyckeln...

En parallell historia i nutid berättar om Julia Jarmond, ung amerikanska som bor med sin franske make och sin dotter Zöe i centrala Paris. Julia är journalist och får i uppdrag att skriva om Vél d'Hiv och historierna vävs ihop på ett snyggt sätt.

Sarahs nyckel är en väldigt spännande och gripande roman. En riktig bladvändare som vädjar till både känsla och intellekt.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Fahle den 17 september 2010