Röda spår

Uthyres: Vill du resa bort i sommar? Välkommen till Lunabo, ett konstnärshem från sekelskiftet. Här kan du vakna till fågelkvitter, bada i en vacker sjö och ströva i skogen. För mer upplysningar, ring Karl-Erik Berg.

Sommarlovet ska precis börja men Samuel är inte alls glad och förväntansfull. Han tänker att det här kommer bli det tristaste och tråkigaste sommarlovet någonsin. Bästa kompisarna Milo och Felix ska iväg på seglarsemester medan Samuel ska vara ensam kvar i stan med mamma och pappa. Tristare än trist kommer det nog att bli tänker han. Men när Samuel går in på Konsum för att köpa en glass att trösta sig med ser han en annons på anslagstavlan, en annons som kommer att få Samuels sommar att bli allt annat än trist. Egentligen tänker inte Samuel ta lappen men något får honom ändå att göra det och när han visar den för mamma och pappa tycker de att det verkar vara en bra idé och pappa ringer genast för att höra sig för om huset. Mannen som svarar har ingen aning om att det satt en annons uppe men säger att huset dock är ledigt och att de gärna får hyra det. Snabbt blir det bestämt att Samuel och hans pappa ska hyra huset i två veckor. Huset ligger långt borta så det tar tid att köra men de har köpt godis och tidningar och knappat in vägbeskrivningen till huset på bilens GPS. När de tillslut börjar närma sig byn där huset ska ligga händer det dock nått underligt med GPS: en.
Om möjligt gör en U-sväng, säger rösten. Pappa suckar. – En U-sväng? Vi ska väl inte åka tillbaka igen! Vänd om, säger rösten plötsligt. – Jag fattar inte, säger han irriterat. Vi borde ju vara framme när som helst, varför säger den att vi ska vända om? Vänd om. Det är som att den har hakat upp sig. Vänd om, vänd om, vänd om. Sedan tystnar den. Skärmen blir svart. Pappa svär högt. Då äntligen! En liten skylt vid vägkanten. RÄDSLAN står det med svarta bokstäver.
Det gamla huset som de hyrt verkar ruva på många hemligheter och sjön utanför huset är mörk och blank och väldigt, väldigt djup. Ingen mottagning finns det på varken datorer eller telefoner och Samuel känner sig nästan iakttagen av huset. Det gnisslar och knarrar i trappor och dörrar. Och en dag ser han att gungstolen gungar av sig själv, nästa som att någon osynlig satt i den. Och vem är egentligen den mystiske mannen Eskil som han ser vid kyrkogården.
Den här sommaren blir en sommar Samuel sent ska glömma.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen den 10 september 2014