Pyongyang

”Allt är mycket rent. Nästan misstänkt rent. Ingen står och hänger på gatorna. Alla går rakt fram, mot ett tydligt mål. Inget flanerande, inga gubbar som diskuterar…stämningen är steril.”

Guy Delisle är serietecknare och animatör och kommer ursprungligen från Kanada. Han har skrivit flera reseskildringar i serieformat från olika länder som till exempel Burma, där han bodde under ett år när han följde med sin fru som jobbar för Läkare utan gränser.

I boken Pyongyang skildrar han sin vistelse i Nordkoreas huvudstad där han tillbringade två månader 2001, som kvalitetsövervakare åt ett franskt medieföretag. Med text och bild får man en liten inblick i hur vardagslivet kan te sig för en utlänning i ett av världens mest slutna länder. Guy gör intressanta och tankeväckande observationer som till exempel att fotografierna på Kim och hans söner (som finns överallt som tavlor och knappar på bröstet och som ger en känsla av storebror ser dig) ser så pass lika ut att det verkar som att det är samma ansikte som styr landet. Eller att det bara verkar finnas två lyxiga tunnelbanestationer med Las Vegas-belysning men inget ljus till trafikljusen ovan jord. Arbeten som effektivt påbörjas i staden, men som inte avslutas. Utgångna varor där man tagit bort en del av etiketten så att det inte går att se att de kommer från förrädarna i syd. Perfekt hållna motorvägar, men med en så gles trafik att en buss kan stanna i vänsterfilen medan chauffören går ur bussen för att byta plats. Intrycket blir att staden mest fungerar som kuliss, i alla fall den delen som Guy vistas i.
 
Guy ritar med humor men får även fram det gråa, dystra och obehagliga. I boken får man lite mer kunskap om landet och människors villkor där, samtidigt som det bjuds på kulturkrockar, absurda situationer och små glimtar av hur animationsarbete går till. En viss faktamängd finns utportionerad så att man får veta mer om hur samhället fungerar, historiska glimtar och hur regimen befäster sin makt.  Till exempel tar han upp regimens krassa syn på sin egen befolkning. Regimen anser att det räcker med att 30% av befolkningen överlever för att återuppbygga ett segerrikt samhälle. Historieskrivningen märker man är kraftigt förvriden. För medborgarna består veckan av sexarbetsdagar, en dag av ”volontärarbete” och sedan förberedelser inför stora evenemang, vilket innebär att det knappt finns utrymme för någon fritid alls. Inte heller ges det mycket av utrymme för medborgarna att få vara sig själva. Allt illustreras med bilder som förstärker och förtydligar det skeva i landet. Så även om boken är humoristiskt skriven så fastnar skrattet något i halsen när man läser.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Matilda Riddar den 1 april 2015