Onkel Montagues Spökhistorier

En ruggig historia om Edgars besök hos sin historieberättande onkel Montague.


Precis som vanligt hälsar Edgar på sin underliga och hemlighetsfulla onkel Montague på lovet. Onkel Montagues hus är ett riktigt spökslott. Det är nästan helt mörklagt och de enda ljus som finns är stearinljus och dess skuggor som drar över väggarna.Trots att Edgar aldrig besökt sin onkel på sommaren är det alltid kallare inuti huset än utomhus. Det är så kallt att Edgar till och med skymtat rimfrost på ledstången i trappan. Onkel Montague bor där helt själv förutom hans uppassare Franz, som Edgar aldrig sett till, utan bara hört steg och knackningar ifrån.

I onkelns arbetsrum finns en stor brasa som gör rummet till den enda varma och upplysta platsen i huset. Här sätter de sig ner och onkel Montague börjar som vanligt att berätta sina egendomliga historier. Men just denna kväll känns historierna obehagligare än vanligt och desto längre kvällen går upptäcker Edgar att det är något som inte stämmer. De kusliga historierna har ett samband. Historierna utgår nämligen bara från saker som finns i huset, det är som att onkeln samlat på sig souvenirer från otäcka händelser. Varje historia har även med barn i Edgars ålder som det gått väldigt illa för.

Man får så mycket kusligheter av denna bok. Både Onkel Montagues obehagliga historier och runtomkring dessa en krypande stämning som blir läskigare och läskigare ju längre kvällen skrider fram. Vissa av onkelns historier är mysrysiga och andra betydligt hemskare.
Perfekt mys-skräck för hösten!