Odinsbarn

Harry Potter möter Eragon i en äventyrlig blandning av nordisk mytologi och fantasy.

Hirka är 15 år gammal och har lätt till ilska. Hon håller sig mycket för sig själv och har svårt att komma överens med de andra invånarna i byn som fryser ut henne för hennes trasiga kläder och hennes fars rykte som drogsmugglare. Hon har även blivit av med svansen, vilket gör henne till ett missfoster i mångas ögon. När Hirkas barndomsvän och rival återvänder med svärd och ståtlighet, känner Hirka sig mer utanför än någonsin. Kraften är starkt i honom men hon kan inte ens famna, ett faktum som gått att undvika fram tills nu. Men nu är hon mogen för Riten, en ceremoni som alla är lagligt bundna till att gå igenom, och far måste berätta sanningen: Hirka är inte som alla andra. Hon har fört med sig rötan till Ymslanden och innan de får reda på vem hon är måste hon fly.

Det som står ut mest i den här boken är att den berättas från tre olika perspektiv. Hirka berättar sin historia om utanförskap, fördomar och viljestyrka medan vi får se hur Rime, ett perfekt barn menat att växa upp och styra världen, kämpar mot sitt öde för att gå sin egen väg. Urd sitter högst upp i det politiska systemet och har hela världen i sin bakficka. Allt han gör påverkar direkt Hirka och Rime och att se in i hans tankar, så fruktansvärda och levande, gör att han tar steget från en stereotypisk skurk till en riktig person.

Känslorna är intensiva och våldet är rått, men det är i grunden en fantasifull historia om en korrupt regering, kärlek som övervinner allt, och att vända sin svaghet till styrka.

Isac, 20 år.