... och så åt de också ...

Täbybon Robbe Eriksson berättar i inledningen till sin bok om hur han gärna drar anekdoter om historiska personer. Allt som oftast måste han dock inse att poängen faller platt till marken för att de som lyssnar inte har en aning om vem det är han talar om. ”Då föddes idén om en relativt kortfattad och enkel sammanfattning av några av dessa personers fantastiska liv och gärning”.

Eriksson nöjde sig inte med en historisk exposé. Utöver de biografiska texterna har han valt att lägga in recept, mattexter och dryckestips som passar till respektive person och epok. Till sin hjälp har han tagit mathistorikern Edward Blom, kocken Riki Simic och dryckesskribenten David Mortimer-Hawkins.

Resultatet har blivit en riktigt trevlig och allmänbildande bok om Karl XII på 1700-talet, Lasse-Maja på 1800-talet och så vidare ända fram till Jan Stenbeck på 1980-talet. Enligt modellen läsa-laga-äta kan du här riktigt grotta ner dig i intressanta svenska personligheter och uppnå en känsla av förbindelse med dem genom att äta det samma som de kan ha gjort. Vad sägs till exempel om ”Smugglarkungens torsksoppa” med pale ale i anslutning till att du läser om Algoth Niska, som beskrivs som en ”skärgårdens Robin Hood, som gav folket det de mest av allt ville ha, nämligen sprit”?

Bildmaterialet är rikt, både det historiska och matbilderna. Till slut når man fram till epoker man själv har upplevt (om man inte är alltför ung) och kan med igenkännandets glädje läsa Bloms texter om när ”informalitet” och ”enkelhet” i slutet av 60-talet blev nya honnörsord och knytkalas, fonduemiddag och tebjudning blev exempel på nya umgängesformer. 80-talet beskrivs som decenniet då pastan ersatte potatisen, vitlök blev ”omåttligt populärt”, mikrovågsugnen slog igenom och nykomlingen crème fraiche gjorde succé.

… och så åt de också … är en utmärkt kryddad anrättning, väl värd att sätta tänderna i!

/ Anna Dunér