Nattvandraren

Stämningsfullt i 1700-talets Cambridge.

När historien börjar är vår huvudperson, bokhandlaren John Holdsworth, nära botten. Hans enda barn, en son, har druknat i Themsen något år tidigare, och han och hustrun hanterar sorgen på helt skilda sätt. Hon blir närmast besatt av att kontakta den döde pojken, och lägger enorma summor på ett medium. John är en mer rationell man, och skriver en liten bok, "Spökens anatomi" om hur medier utnyttjar folk, och ger en vetenskaplig förklaring till diverse kända fall av påstådda spökerier. Den svårt deprimerade hustrun tar livet av sig, och inte långt därefter brinner Holdsworths bokhandel ner.

Desperat efter en inkomst kontaktas han nu av en änka från samhällets högre skikt. Hennes son, som studerar i Cambridge, har blivit helt otillräknelig efter att han sett något han påstår vara ett spöke. Holdsworths uppgift blir att resa till Cambridge och ta reda på vad som har hänt. Vad har den unge mannen, sett, gjort eller råkat ut för som påverkat honom så starkt?

Förutom att själva historien är spännande, så greps jag av stämningen. Det sena 1700-talet beskrivs så man både ser och känner lukten (inte alltid så trevligt...) av det. Dessutom i en av mina favoritmiljöer, internatskolor, med sina hemliga sällskap, utsvävande fester och människor med mörka hemligheter, som de gör vad som helst för att dölja.


Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Jenny Åhman den 6 december 2010