Något måste beslutas

Stark debut om Sverige av svensk-amerikan.

Halvsvensken Jonas flyr från USA till Sverige för att bli av med sitt drogberoende och få en nystart. 2015 börjar han studera vid Malmö universitet och får där alltmer ordning på sitt liv. Jonas börjar tro att han kan leva utan drogerna även om suget efter dem stundtals kommer tillbaka. På väg hem från en utekväll där han har varit nära att falla för frestelsen igen passerar Jonas centralstationen. Där får han se något som förändrar hans liv…

Lichtman är precis som sin huvudkaraktär svensk/amerikan och har skrivit en bok fylld med intressanta frågeställningar. Återkommande frågor tar upp vad svenskhet är, flyktingkrisen och moral. Lichtmans huvudkaraktär ställer sig frågande till om man kan tala om polisbrutalitet i Sverige, när han jämför med det amerikanska polisväsendet. Och hur villiga att hjälpa till är somliga om möjligheten att lägga upp sina goda gärningar på sociala medier försvinner? Det ska dock sägas att även om boken tar upp tunga ämnen innehåller den också mycket humor och varma personskildringar.

Något måste beslutas är Johannes Lichtmans debut som romanförfattare. Boken är skriven på engelska men har blivit översatt och publicerats i Sverige innan den släpps i USA i vår.