När vargarna kom

Vargar och spänning i skotska högländerna.

 Inti reser tillsammans med sin tvillingsyster Aggie och en grupp biologer till Skottland för att påbörja sitt nya arbete med att återinföra vargar i den skotska faunan. Det var länge sedan det fanns varg här och motståndet mot vargprojektet är stort från delar av lokalbefolkningen som oroar sig för sina barn, sina hundar och inte minst sina får.

Men Inti vill rädda vargarna och hela naturen. Och även sin syster som råkat ut för ett svårt trauma och inte längre talar eller vill träffa andra människor. Även Inti är lite annorlunda: hon lider av spegel-touch synestesi, ett neurologiskt sinnestillstånd som gör att hon känner fysisk beröring och smärta som drabbar andra, både människor och djur, som om hon själv vore drabbad. Ramlar någon och stukar handleden känns det för en stund som hon också har stukat sin handled.

Vargprojektet framskrider utan större missöden, men en dag hittas en man död i skogen. Är det en varg som dödat honom?

”När vargarna kom” är en intressant roman om naturen och om djurens koppling till människan som legat högt på New York Times bestseller-lista. Ingen deckare även om den absolut har sina spänningsmoment.