Middagsmörker

Att vara sexton år är inte alltid lätt. Att vara sexton år, just ha förlorat sin pappa och varit tvungen att flytta från Skåne till en pytteliten sameby är ännu svårare!

Det här är något så ovanligt som en fantasybok full av samisk magi. Àlli är sexton år och har just förlorat sin älskade pappa i cancer. Den som ska ta hand om henne nu (och i minst två år framåt, till hon blir arton) är hennes morfar. Det är bara det att Àlli aldrig har träffat sin morfar förut, och för att bo med honom måste hon flytta från Skåne upp till Idijärvi sameby utanför Kiruna. Àllis mamma dog i samband med Àllis födsel och hennes pappa har hållit henne så långt borta ifrån sitt samiska ursprung som möjligt.

Mötet med morfadern blir frostigt, och livet i samebyn är fruktansvärt olikt Àllis tidigare vardag. Som tur är finns där också  gammelfarmor Raija, nya kompisen Olivia och en alldeles speciell varg...  Trots att Àlli blir beskylld av många för att inte vara "en riktig same" verkar det finnas en särskild koppling mellan henne och samevärlden. Det dröjer inte länge innan hon befinner sig mitt i en uråldrig kamp mellan ont och gott. Varför reagerar Àlli så våldsamt när hon befinner sig i närheten av byns gränser? Vad vill den vita vargen som följer efter henne? Och vart är det hon hamnar när hon tuppar av och vaknar upp i en helt annan värld, som ändå liknar den hon befinner sig i?

Del ett i en trilogi om hur det är att växa upp, komma underfund med vem man verkligen är och samtidigt märka att man har magiska krafter.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Maria Carlén den 22 februari 2016