Mary och Max

En fin historia om en ovanlig brevväxling som kom att bli en livslång vänskap.

Filmen bygger på en sann historia om en osannolik vänskap som uppstod på 70-talet mellan en åttaårig flicka i Australien, som funderade på hur det fungerar i USA och skrev ett brev på måfå till Max som var i 40-årsåldern och bodde i New York. Det blev till en brevväxling som kom att fortsätta i flera år.
 
Det är en underbart charmig animerad film med härligt mjukt rundade lerfigurer i en miljö som går i en matt färgskala med främst färgerna grått, brunt, och beige. I dessa färger målas missförhållande och tristess upp. Mary känner sig ganska ensam med en försupen mamma och en pappa som umgås mer med sina uppstoppade fåglar än med familjen. Mary funderar mycket på livet och hur saker och ting fungerar. En dag när hon är på ett postkontor får hon en idé att skicka ett brev till USA för att fråga hur saker och ting fungerar där. Hon slår i telefonkatalogen och väljer ut en adress.

Max, som har aspergers syndrom, lever ett rätt inrutat liv och blir så överraskad när han får brevet att han får en ångestattack innan han kan sätta sig ned och svara. Han försöker svara efter bästa förmåga på frågor som rör allt ifrån vardagsbekymmer, varför navelludd är blått, om barn kommer från botten av colaburkar i USA och vad är egentligen kärlek?
 
Även om Max och Mary är väldigt olika och inte riktigt förstår varandra alla gånger, visar det sig att de har tre viktiga saker gemensamt. De tycker båda om choklad, samma tecknade TV-program och båda söker en vän. Ur brevväxlingen uppstår en fin och udda vänskap som skildras med mycket värme och humor.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Matilda Riddar den 7 oktober 2015