Little Bee

Skulle du kunna offra något för att rädda en annan människas liv? Skulle du kunna låta bli?

Vill du ha en bok med bra ”flyt” i språket? Något tankeväckande om livsöden, medmänsklighet och skuld blandat med lite humor och samhällskritik? Då ska du läsa om vänskapen mellan flyktingflickan Little Bee från Nigeria och den engelska kvinnan Sarah.
  Little Bee tillbringar 2 år på en flyktingförläggning i England efter att ha flytt från sitt hemland. Hon är fast besluten att lära sig tala engelska på det klassiskt brittiska viset. Hennes lite högtidliga och korrekta språk gör att det kan bli en mer eller mindre rolig innebörd i hennes betraktelser av England och engelsmännen.
  Efter att ha varit inlåst två år på flyktingförläggningen släpps Little Bee ut, utan att veta var hon ska ta vägen. Hon väljer då att gå till den enda adress hon har till någon i England – den adress i en förort till London där Sarah och Andrew bor. Little Bee träffade paret på en strand i Nigeria två år tidigare. Något riktigt hemskt hände där, något centralt för alla personer i boken och som läsaren får undra över ganska länge innan det avslöjas vad det var. Och det är mycket mer man undrar över när man börjar läsa boken – så snabbt som möjligt läser man vidare för att få veta: Varför var Andrew och Sarah på stranden i Nigeria? Varför dog Andrew? Varför saknar Sarah ett finger på sin ena hand? Kan något få Andrews och Sarahs lilla son Charlie att frivilligt ta av sig sin älskade batmandräkt?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Jenny Språng den 21 september 2013