Kurragömma

"När mamma måste jobba på semestern blir Astrid ensam i det ödsliga huset i den lilla byn. Först går allt bra, men sedan börjar konstiga saker hända. Var kommer de blöta fotavtrycken på terrassen ifrån? Och plötsligt dyker några okända barn upp och vill leka kurragömma..."

Astrid och hennes mamma har hyrt ett hus i skogen utanför en liten by i Spanien, där ska de njuta av semestern och vandra i bergen. Men semestern kommer att bli allt annat än vad de har tänkt sig. Mamma får ett telefonsamtal och måste åka iväg för att jobba några dagar och Astrid vill absolut inte följa med. Hon kan stanna kvar själv tills mamma är tillbaka, hon är faktiskt 13 år nu! Genast efter att mamma har åkt känns huset ödsligt och tomt, det finns inte en granne så långt ögat når och ingen täckning på telefonen heller. Kanske kommer det att bli svårare att vara ensam än vad Astrid trodde.

Nere i byn, dit Astrid måste gå för att handla mat och ringa till mamma, möts hon av misstänksamma och otrevliga bybor. Ingen vill prata med henne och dörrar stängs när hon går förbi. En kvinna kommer fram till Astrid och säger till henne - "Det här är ingen plats för barn. Gå iväg!" Astrid förstår ingenting men när hon tänker efter så har hon faktiskt inte sett några andra barn i byn…

Så får hon höra en gammal historia om barnen som drunknade i sjön inne i skogen.

"Sjön är en damm (...) Och när de planerade att bygga den så var de tvungna att tömma en hel by på innevånare (...) Alla som bodde där fick flytta till andra ställen. Men samma dag som det var dags att fylla på vatten i reservoaren så smög fem barn ner i byn för att leka kurragömma bland de tomma husen. Och ja... du kan ju tänka själv vad som hände... Det var ju fruktansvärt...helt fruktansvärt."

Sedan dess är både skogen och sjön förbjudet området och ingen i byn går längre dit. Men Astrid har badat i sjön flera gånger nu och hon har inte märkt något konstigt. Eller har hon det?

Plötsligt dyker det upp fyra barn med trasiga kläder och sorgsna ögon utanför huset, de vill leka kurragömma och spela finns i sjön med Astrid. Men vilka är de och var kommer de ifrån? Vem är det som lämnar blöta fotsteg på terrassen på nätterna och vem är den ensamma vita hunden hon skymtar i skogen?


 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Ulrika Degerth-Poutiainen den 30 september 2015